Zsidó célpontok ellen tervezett támadásokat egy szélsőséges csoport

A görög rendőrség bejelentette, hogy felszámolt egy görögországi zsidó célpontok ellen támadásokat tervező terrorcsoportot, és letartóztatott egy 27, illetve 29 éves pakisztáni férfit, akik illegálisan tartózkodtak az országban.

2023. március 29., 13:12

Szerző:

A gyanúsítottak egy zsinagógának és zsidó étteremnek otthont adó épületet akartak célba venni. A terv leleplezésében az izraeli titkosszolgálat is segített, az izraeli miniszterelnöki hivatal pedig közleményében azt írta, hogy a görög csoport egy Iránból működtetett, kiterjedt hálózat része volt.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter köszönetet mondott az athéni kormánynak és a görög hírszerzésnek a terrortámadás meghiúsításáért. Konsztantina Dimoglidu görög rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a csoportot egy Európán kívüli országban élő pakisztáni férfi hozta létre. Más rendőrségi források szerint a férfi Teheránban él.

A görög rendőrség közleményében azt írta, hogy a két gyanúsított mobiltelefonján talált beszélgetésekből, videókból és térképekből kiderült, hogy már kiválasztották a célpontot, és belekezdtek a felderítésbe, illetve a támadás megtervezésébe. A hatóságok hozzátették, hogy a gyanúsítottak egyértelmű utasítást kaptak ennek végrehajtására.

Az athéni ügyészség terrorcsoport létrehozása és a szervezetben való tagság miatt büntetőeljárást indított a férfiak ellen, akik a görög terrorellenes törvény értelmében tíz évtől életfogytig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak.

Az ügyészségtől származó információ szerint a csoport Iránban élő szellemi atyja ellen is eljárást indítottak. Görögországban mintegy ötezer zsidó él. Athén jó viszonyt ápol Izraellel, és az elmúlt években nem volt terrortámadások célpontja.

(Kiemelt képünk illusztráció: Görögország amerikai nagykövetének rezidenciája, miután a Rubicon nevű görög anarchista csoport tagjai festékkel öntötték le 2019. május 15-én. A rendőrség kilenc embert hallgatott ki az incidenssel összefüggésben. MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz)