Újabb szakadár terület - zavargások a szigeten

Két hete tartanak a zavargások, már autonómiát követelnek.

2022. március 16., 11:19

Szerző:

A francia kormány kész tárgyalni Korzika autonómiájáról, jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a Corse-Matin című regionális napilap honlapján kedd este megjelent interjúban. 

A tárcavezető szerdán érkezik kétnapos látogatására a Franciaországhoz tartozó szigetre, ahol két hete nem csillapodik a feszültség. A zavargásba torkolló tüntetések azután kezdődtek el, hogy március 2-án Yvan Colonnát, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti Claude Erignac korzikai prefektus 1998-ban történt meggyilkolásában való részvételért, a börtönben életveszélyesen megsebesítette egy iszlamista elítélt. A függetlenségpárti Yvan Colonna azóta kómában fekszik, írja az MTI.

A sziget esetleges autonómiájáról a korzikai vezetők és a francia kormány között kezdődő tárgyalásokhoz a belügyminiszter előfeltételként a nyugalom visszatérését szabta meg. Szerinte ugyanis „nem lehet őszinte párbeszéd egy demokráciában házibombák nyomása alatt és a rendőri erők állandó jelenlétében.”

„Készek vagyunk elmenni az autonómiáig. Az viszont kérdéses, hogy mit értünk autonómia alatt. Erről tárgyalnunk kell”

– hangsúlyozta Gérald Darmanin. Hozzátette: a tárgyalásokat erről azt intézményi kérdésről Emmanuel Macron államfő második mandátuma alatt lehet megkezdeni, természetesen amennyiben újraválasztják franciák elnökként az áprilisi elnökválasztáson. Az interjúban a belügyminiszter elismerte az állam felelősségét a dél-franciaországi Arles fegyházában fogvatartott Yvan Colonna megtámadásában. 

„Az államnak is van felelőssége, mégpedig a felelőssége alá tartozó emberek, ez esetben az elítéltek megvédésben”

– mondta Gérald Darmanin, aki egyben megígérte, hogy feltárják az igazságot Colonna megtámadásáról. A francia kormány a múlt héten megpróbálta csillapítani az indulatokat, és bejelentette, hogy Korzikára szállítják az "Erignac-kommandó" két másik tagját. A büntetését Arles-ban töltő Colonna is régóta kérelmezte, hogy helyezzék át Korzikára, de a kérését mindig elutasították.

Az indulatok akkor lobbantak fel, amikor a menet a prefektúra elé ért, ami számukra a "francia állam" jelképe. Két-háromszáz csuklyás tüntető összecsapott a rendőrökkel. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be, a tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a rendőröket. Tűz ütött ki az adóhivatal bejáratánál, amelynek az ablakait betörték a Molotov-koktélok.

A Korzikát irányító nacionalista pártszövetség egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza Yvan Colonna megtámadásának kivizsgálására, és „valódi párbeszéd” megkezdését Korzika és az állam között „egy globális politikai megoldás” megtalálására. A függetlenség és elszakadás kérdése nincs napirenden a szigeten, ahol az elmúlt évtizedek merényletei után viszonylagos politikai stabilitás alakult ki. A korzikai pártszövetségnek ugyanakkor évek óta az a célja, hogy a sziget megkapja az autonómia státuszát.

(Kiemelt kép: Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP)