Tízezernél is több autó égett ki a franciaországi zavargásokban

A kár tetemes, de úgy tűnik, az öt napig tartó erőszakos tüntetéshullám lassan véget ér.

2023. július 4., 16:54

Szerző:

Emmanuel Macron francia államfő óvatosnak mutatkozott kedden a nyugalom helyreálltát illetően az öt éjjelen át tartó és jelentős anyagi károkat okozó elővárosi zavargásokat követően, de úgy vélte, hogy már javul a helyzet. A köztársasági elnök hivatalában fogadta az érintett 241 település polgármesterét.

„Óvatos leszek, de az a csúcspont, amelyet az elmúlt napokban láttunk, már a múlté” – idézte a találkozó egyik résztvevője az elnököt az AFP hírügynökségnek. „Tartós köztársasági rendet akarunk mind, ezen fogunk dolgozni. Ez abszolúte prioritást élvez” - tette hozzá Emmanuel Macron, aki köszöntet mondott az önkormányzati vezetőknek, „ugyanolyan ünnepélyesen”, mint a rendőröknek, csendőröknek és tűzoltóknak hétfő este.

A köztársasági elnök sürgősségi törvénytervezetet is bejelentett a megrongált középületek, közlekedési eszközök és közterek helyreállításának finanszírozására.

Egy héttel a zavargások kirobbanása után, amelyet egy rendőri túlkapásban megölt tizenéves halála váltott ki, keddre virradóra már csak 72 embert állítottak elő országszerte, közülük 24-et a párizsi agglomerációban, miután rendőrségi és csendőrségi épületekre támadtak, míg a legnagyobb rombolásokkal járó éjszakákon több száz rendbontót vettek őrizetbe.

A belügyminisztérium legfrissebb összesítése szerint a zavargásokban 3486 embert állítottak elő, 12 202 gépkocsit gyújtottak fel, 1105 épületben keletkezett tűzkár vagy rongálás, 209 rendőrségi és csendőrségi létesítményt ért támadás.A legjelentősebb károkat hatvan iskolaépület szenvedte el, ezenkívül több mint ezer üzletet kifosztottak vagy felgyújtottak.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter külön támogatást ígért a legtöbb kárt szenvedett üzleteknek a biztosítók által folyósított kártérítésen felül.  A polgármestereknek Emmanuel Macron elmondta: „alapos munkával szeretné megérteni a mélyreható okait annak, ami az elmúlt napok eseményeihez vezetett”, hogy tudniillik gyerekek romboltak az utcákon és csaptak össze rendőrökkel, hasonlóan a 2005 őszén három hétig tartó elővárosi zavargásokhoz.

Az államfő és a kormány több tagja is felvetette azt a korábban jobboldali politikusok által szorgalmazott ötletet, hogy a hatóságok pénzügyileg büntessék meg a zavargásokban részt vevő kiskorúak szüleit is.

Az előállított rendbontók átlagéletkora 17 év, jelentős részük 12-13 éves a hatóságok szerint, kétharmaduknak soha nem volt dolga a rendőrséggel. A bíróságok eddig 374 fiatalt ítéltek el gyorsított eljárásban.

(Fotó: Füst gomolyog egy épület romjaiból a párizsi 5. kerületben, a Place Alphonse-Laveran téren 2023. június 21-én. ABDULMONAM EASSA / AFP)