Háborús állapotok Franciaországban, legalább ezer tüntetőt vettek őrizetbe

Ma temetik a négy nappal ezelőtt, rendőri igazoltatás során lelőtt 17 éves Nahelt, Macron elnök a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet a zavargások megszűnése érdekében.

2023. július 1., 11:43

Szerző:

A BBC szerint a péntekről szombatra virradó éjszaka folyamán 1300 embert vettek őrizetbe Franciaországban az immár negyedik napja tartó zavargásokban, amelyek annak ellenére folytatódtak, hogy a francia kormány 45 ezer rendőrt vezényelt Párizs és több francia nagyváros utcáira, hogy megfékezzék a gépkocsik és épületek elleni gyújtogatásokat és a boltok fosztogatását. A rendőrség állítólag helikoptert, drónt és páncélozott járművet is bevetett a tüntetők megfékezésére. 

Emmanuel Macron francia államfő az elővárosokban napok óta folytatódott zavargások kapcsán a szülők felelősségére figyelmeztetett – írj a napi.hu.

„A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. Hangsúlyozom a polgármesterek és a családapák felelősségét. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket”

– fogalmazott a francia elnök, aki szerint az internetes közösségi oldalak meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi lakost, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, és a rendőr, elmondása szerint, veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem támasztotta alá, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. Nahel M. temetése ma lesz szülővárosában, Nanterre-ben, ahol a család és a barátok várják a gyászolókat.

(Fotó: Tűzijáték robbant a tüntetők rendőrökkel folytatott összecsapásai során a franciaországi La Reunion szigetén, Le Portban 2023. június 30-án, három nappal azután, hogy a rendőrök mellkason lőttek egy 17 éves fiút Nanterre-ben. Richard BOUHET / AFP)