Franciaország nem csak szóban támogatja Ukrajnát

A francia elnök és valamennyi elnökjelölt elítélte az orosz támadást. 

2022. február 24., 14:50

Szerző:

Franciaország határozottan elítéli Oroszország döntését az Ukrajna ellen indított háborúról – jelezte csütörtökön a francia elnöki hivatal, hozzátéve azt is, hogy Emmanuel Macron államfő összehívta a nemzeti védelmi és biztonsági tanács ülését, valamint szorgalmazott egy NATO-csúcstalálkozót.

Az orosz támadást az áprilisi elnökválasztás valamennyi jelöltje elítélte. A francia elnök határozottan felszólította Moszkvát, hogy „vessen véget a katonai műveleteknek”.

„Franciaország szolidáris Ukrajnával. Az ukránok mellett áll, partnereivel és szövetségeseivel együtt fellép annak érdekében, hogy véget érjen a háború”

– írta Emmanuel Macron a Twitteren. Az Elysée-palota jelezte, hogy a francia elnök személyesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is kifejezte Franciaország szolidaritását és támogatását. A tájékoztatás szerint az ukrán elnök számos kezdeményezést kért Macrontól Ukrajna támogatására, és egységre kérte az európaiakat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.  

A francia külügyminisztérium közleményben azt is elítélte, hogy Oroszország a szomszédos szövetségese, Fehéroroszország területét is felhasználta az Ukrajna elleni katonai hadműveleteihez. Jean-Yves Le Drian tárcavezető jelezte, hogy Franciaország megerősíti az Ukrajnának nyújtott támogatás minden formáját.

Az ukrán vezetés a francia védelmi tárcához eljuttatott egy listát, amelyen azok a hadi felszerelések szerepelnek, amelyekre szerinte Ukrajnának sürgősen szüksége van 

– jelezte Ukrajna párizsi nagykövetsége. A külképviselet szerint Emmanuel Macron – amikor telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – pozitív választ adott az ukrán kérésekre.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök beszél a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben, 2022. február 8-én. Fotó: Sergey Dolzhenko / EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.