A francia elitkommandó megostromolta a gyilkos házát

Úgy tűnik, nem szélsőjobboldali, hanem iszlámista merénylő gyilkolt Toulouse-ban egy zsidó iskolánál és végzett egy héttel korábban három francia ejtőernyős katonával. A rendőrök egy 24 éves, az al-Kaidához tartozó férfi házát vették körbe Toulouse-ban. Az ostrom még tart.

2012. március 21., 08:22

A francia elitkommandó, a RAID alakulatai akciót indítottak egy ház ellen Toulouse-ban. Feltételezések szerint a házban bujkál a zsidó iskolánál történt hétfői gyilkosságok elkövetője, aki gyaníthatóan egy héttel korábban három francia ejtőernyős katonával is végzett - írta az

Index.

A helyszínen tartózkodó tudósítók jelentése szerint hat-hét lövés dördült, a még folyamatban lévő, hajnali háromkor kezdődött akcióban két rendőr könnyebben megsérült. Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó rendőrségi forrás szerint a gyanúsított Algériában született, 24 éves, az al-Kaidához tartozó férfi. Korábban Afganisztánban és Pakisztánban is járt, állítólag a palesztin gyerekek halálát akarta megbosszulni.

A körbezárt ház a város délnyugati részén van. A gyanúsítottnak nincsenek túszai.

A belügyminiszter, Claude Guéant közlése szerint a körbezárt gyanúsított testvérét letartóztatták. Az ügyészség szerint az ostrommal párhuzamosan több művelet is zajlik Toulouse-ban és környékén.

A BBC jelentése szerint a rendőrök a gyanúsított anyját is a helyszínre vitték, hogy segítsen az egyeztetésekben. Guéant szerint az anya végül elutasította a közvetítést, mondván kevés befolyása van gyerekére.

"A gyanúsított a belső elhárítás (DCRI) látókörében volt már az első két támadás után is" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek egy meg nem nevezett forrás. A hétfői négyes gyilkosság már konkrét bizonyítékot szolgáltatott érintettségére, mondta.

A Liberation napilap szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint a rendőrség lezárta a környéket, több mentőautó is készenlétben áll.

A hétfői mészárlás áldozatainak holttestét szerdán Izraelben temetik el. A támadásban az iskola egyik tanára és két kisfia, illetve egy harmadik tanuló vesztette életét. Mind a négy áldozat francia-izraeli kettős állampolgár volt.

Az áldozatok holttestét kedden szállították Toulouse-ból Párizsba, ahol Nicolas Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúztatta őket. Ezután repülővel Izraelbe szállították a holttesteket.

A gyilkos másik három áldozatát, az észak-afrikai származású ejtőernyős katonákat is szerdán temetik.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.