A fideszes EP képviselők leszavazták, hogy a lengyel nők más országokban ingyen hozzáférhessenek az abortuszhoz

A KDNP is leszavazta. 

2021. november 11., 17:39

Szerző:

Leszavazták a Fidesz EP-képviselői azt az állásfoglalási módosító javaslatot az Európai Parlamentben, amiben arra kérték az uniós tagállamokat, biztosítsák a nemzeti egészségügyi rendszerükön keresztül a lengyel nők számára az ingyenes és biztonságos abortuszhoz való hozzáférést –  írja a Telex. 

Az Európai Parlament módosításokkal együtt elfogadta azt az állásfoglalást, amelyet az egy éve bevezetett  lengyel abortusztörvény miatt hozott létre. Az EP szerint az illegitim lengyel alkotmánybíróság az új szabályozással teljesen mértékben betiltotta az abortuszt és ezzel „és ezzel nők egészségét és életét teszik kockára”.

Legutóbb azért voltak több tízezres tüntetések Lengyelországban, mert egy 30 éves lengyel nő szeptikus halálához hozzájárult, hogy orvosai az abortusztilalom miatt nem végezték el rajta szükséges életmentő abortuszt. Az EP a történtek hatására fel is szólította a lengyel kormányt, hogy garantálja: több nő nem hal meg az abortusztilalom következtében.  

Az állásfoglalást 373-124 arányban szavazta meg az EP. A kapcsolódó 11. paragrafus lehetőséget biztosítani arra, hogy a lengyel nők a tagállamok egészségügyi rendszerein belül hozzáférhessenek az ingyenes és biztonságos abortuszhoz.  Ezt a javaslatot a Fidesz és a KDNP EP-képviselői már nem szavazták meg, de a képviselők 319-214 arányban elfogadták. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. július 7-én. Fotó: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.