Három év börtönre ítélték az egykori amerikai szépségkirálynőt

A drogbáró felesége komolyan vette a jóban-rosszban házassági esküt.

2021. december 1., 06:59

Szerző:

Három év börtönre ítélték Joaquin Guzmán, a Köpcös néven ismert bebörtönzött mexikói drogbáró feleségét kedden az Egyesült Államokban, amiért segítette a mexikói Sinaloa drogkartell működését – közölte az MTI. 

A 32 éves Emma Coronel Aispuro már júniusban elismerte bűnösségét a drogkereskedelemmel, pénzmosással és a kartell pénzügyi üzelmeivel kapcsolatos vádpontokban. Coronel a tárgyalásán bocsánatot kért a bíróságtól és közölte, hogy bánja cselekedeteit. 

Az ügyészség négy év börtön és másfél millió dollár pénzbüntetés kiszabását követelte az ügyben eljáró Rudolph Contreras bírótól.

„Míg a vádlott tevékenységének általános következményei  jelentősnek mondhatók, addig tényleges szerepe minimális volt. A vádlott lényegében a férjét támogatta”

 – fejtette ki Anthony Nardozzi szövetségi ügyész, miután Emma Coronel Aispuro vádalkut kötött.

A volt amerikai szépségkirálynő még tinédzserként ment feleségül Guzmánhoz, aki a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője. Coronel az amerikai ügyészséggel kötött vádalku keretében elismerte, hogy 2014-et követően futárként működött közre a mexikói Altiplano fegyházban raboskodó férje és a Sinaloa kartell között.

Guzmán ezt a kommunikációs csatornát felhasználva készítette elő 2015-ös szökését egy, a cellája zuhanyozófülkéje alatt ásott alagúton keresztül. 2016-ban tartóztatták le ismét Mexikóban és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol kábítószerkereskedelem, emberrablás, gyilkosság és más vádak miatt 2019-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

 

(Kiemelt kép: WASHINGTON, USA - NOVEMBER 30. Jeffrey Lichtman és Mariel Colon Miro, Emma Coronel Aispuro, Joaquin Guzman felesége ügyvédei távoznak az ítélethirdetés után. Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.