Véletlen lenne? Melegházasságban élő férfit ültettek Orbán mellé a NATO-vacsorán

A luxemburgi miniszterelnök azonos nemű férje Orbán Viktor mellett ült a csúcstalálkozón. A magyar államfőt Xavier Bettel 2021-ben bírálta a homofób törvény bevezetése miatt.

2022. június 30., 19:17

Szerző:

A tucatnyi meghívott gondosan helyet foglalt a hosszú asztal mentén, amelyet Bagnères-i márványból formázott oszlopok szegélyeztek, és amelyet Francisco de Goya spanyol festő festményei vettek körül. Ahogy a spanyol királyi palotában tartott NaATO-vacsoráról készült fotók nyilvánosságra kerültek, sokan gyorsan észrevették azt, amit az egyik spanyol híroldal a csúcstalálkozó képének nevezett: Orbán Viktor magyar miniszterelnök Gauthier Destenay mellett ült, aki az első azonos nemű EU-tagállam vezetőjének házastársa – írta a Guardian. 

A spanyol királyi palota nem válaszolt a lap megkeresésére, és nem is reagált azokra a találgatásokra, miszerint az ülésrend szándékosan alakult-e így – utalásként talán az ehavi Pride-ra –, vagy egyszerűen csak a protokoll tette a dolgát.  A feltűnőre szervezett ülésrend egyébként egy évvel azután történt, hogy Destenay férje, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök nekiment Orbán Viktornak a sokak által homofóbnak tartott gyerekvédelmi törvénynek, amely megtiltja az LMBTQ-emberek bármilyen ábrázolását a gyermekeknek szánt anyagokban, illetve az iskolai szexuális felvilágosítást. 

„Az, hogy országosan hibáztatják, hogy nem normálisnak tartják, hogy veszélyt jelentenek a fiatalokra –  a törvény nem veszi figyelembe, hogy melegnek lenni nem választás" – mondta Bettel, aki 2015-ben az első uniós vezető lett, aki azonos neművel kötött házasságot. 

„De intoleránsnak lenni választás" 

– folytatta Bettel.

Annak idején sürgette Orbánt, hogy vegye figyelembe, milyen károkat okozhat a törvény a fiataloknak. „Nem úgy keltem fel egy reggel, hogy láttam a tévében valamilyen márka reklámját és meleg lettem... Az élet nem így működik. Ez bennem van, nem én választottam. És önmagunkat elfogadni is elég nehéz, szóval ha még meg is bélyegeznek, ez már túl sok."

A házaspár időnként akaratlanul is a címlapokra került, amikor Destenay szabadságot vett ki, hogy elkísérje férjét állami látogatásokra és csúcstalálkozókra. A Paris Matchnak 2018-ban nyilatkozva Destenay azt mondta, hogy úgy vett részt ezeken a hivatalos eseményeken, hogy „nem kérdezett semmit, vagy nem mondta magának, hogy üzenetet kell közvetítenie". Később hozzátette: „De ha ez segíthet megváltoztatni a gondolkodásmódot, annál jobb".

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a NATO-csúcstalálkozót megelőzően az Észak-atlanti Tanács ülése előtt a madridi Ifema kongresszusi központban 2022. június 30-án. GABRIEL BOUYS / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).