A cseh szenátus átruházná az államfői jogköröket

Milos Zeman cseh elnök jelenleg nem képes az államfői feladatok ellátására

2021. október 18., 20:14

Szerző:

A cseh szenátus holnap vitatja meg, hogy az elnök jogköreit hogyan tudnák átruházni – írja a hvg.hu. Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat – jelentette be Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke.

Vystrcil néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Zeman egészségi állapotáról, mert az elnöki hivatal már több mint egy hete nem adott kielégítő tájékoztatást arról. Miroslav Zavoral kórházigazgató – aki egyben az elnök kezelőorvosa – a hatályos törvényekre hivatkozva azonban elutasította, hogy konkrét információkat közöljön. A szenátus elnöksége kedden találkozik a parlamenti pártok vezetőivel, hogy megvitassák, hogyan tudnák átruházni az államfői jogköröket.

Vladimír Mynár, az államelnöki hivatal vezetője korábban azt mondta, hogy szerinte a szenátorok képmutató játékot űznek, és céljuk eltávolítani Zemant az államfői tisztségből. Milos Zeman rossz szellemi és fizikai állapota miatt került kórházba október 10-én. Egyes hírek szerint az államfő egyáltalán nincs tudatánál, mások azonban cáfolták ezt. 

(Kiemelt kép: Milos Zeman cseh elnök megnyitja a COVID-19 áldozatainak emlékére rendezett megemlékezést a prágai várban Prágában, a Cseh Köztársaságban 2021. május 10-én. Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency/AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.