A covid-korlátozások ellen és mellette is tüntettek Berlinben

A távolságot nem tudták tartani, ezért a rendőrség feloszlatta a tüntetéseket.

2021. augusztus 29., 08:24

Szerző:

Több ezren tüntettek a német fővárosban szombaton a korlátozó intézkedések ellen, és azok mellett is. Mindezt úgy, hogy a rendőrség betiltotta ezeket – írja az Inforádió. A rendőrség kilenc rendezvényt tiltott be szombaton, közöttük a stuttgarti székhelyű Querdenker nevű karanténellenes mozgalomét, amelyben egyaránt megtalálhatók a védőoltást ellenzők, vírustagadók és radikális jobboldali nézeteket vallók. A bíróság egyetlen tiltakozást engedélyezett szombatra, illetve vasárnapra.

Augusztus eleje óta már sokadik alkalommal ismét ezrek vonultak az utcára, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot a kormány intézkedései ellen. "Mi vagyunk a nép" - skandálták a tüntetők Berlinben. A megmozdulásra több mint 2000 rendőrt vezényeltek ki, médiajelentések szerint a rendőrök a belvárosban paprikasprayvel oszlatták fel a tömeget, amely a rendezvény végeztével nem akart távozni.

Ellentüntetők is voltak szép számmal. Több ezren vonultak az utcára, azok, akik támogatják a járvány lassítása céljából a kormány által meghozott intézkedéseket, Berlin sokszínűségét és nagyobb társadalmi összefogás szükségét hangsúlyozva.

A rendőrség akkor oszlatta fel az ellentüntetők menetét, amikor a tömeg túl nagy lett ahhoz, hogy be lehetett volna tartani a társadalmi távolságtartást. Németországban nagy vita folyik arról, hogy korlátozásokat lehet-e bevezetni azok számára, akik nincsenek beoltva, miután egyre nő a napi új fertőzöttek száma. Szombaton 10 303 új fertőzöttet jelentettek Németországban, kétezerrel többet, mint a múlt héten.

(Kiemelt kép: A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések elleni tüntetés egyik résztvevője rohamrendőrökkel vitatkozik Berlinben 2021. augusztus 28-án. Fotó: Filip Singer / MTI/EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.