A covid-korlátozások ellen és mellette is tüntettek Berlinben

A távolságot nem tudták tartani, ezért a rendőrség feloszlatta a tüntetéseket.

2021. augusztus 29., 08:24

Szerző:

Több ezren tüntettek a német fővárosban szombaton a korlátozó intézkedések ellen, és azok mellett is. Mindezt úgy, hogy a rendőrség betiltotta ezeket – írja az Inforádió. A rendőrség kilenc rendezvényt tiltott be szombaton, közöttük a stuttgarti székhelyű Querdenker nevű karanténellenes mozgalomét, amelyben egyaránt megtalálhatók a védőoltást ellenzők, vírustagadók és radikális jobboldali nézeteket vallók. A bíróság egyetlen tiltakozást engedélyezett szombatra, illetve vasárnapra.

Augusztus eleje óta már sokadik alkalommal ismét ezrek vonultak az utcára, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot a kormány intézkedései ellen. "Mi vagyunk a nép" - skandálták a tüntetők Berlinben. A megmozdulásra több mint 2000 rendőrt vezényeltek ki, médiajelentések szerint a rendőrök a belvárosban paprikasprayvel oszlatták fel a tömeget, amely a rendezvény végeztével nem akart távozni.

Ellentüntetők is voltak szép számmal. Több ezren vonultak az utcára, azok, akik támogatják a járvány lassítása céljából a kormány által meghozott intézkedéseket, Berlin sokszínűségét és nagyobb társadalmi összefogás szükségét hangsúlyozva.

A rendőrség akkor oszlatta fel az ellentüntetők menetét, amikor a tömeg túl nagy lett ahhoz, hogy be lehetett volna tartani a társadalmi távolságtartást. Németországban nagy vita folyik arról, hogy korlátozásokat lehet-e bevezetni azok számára, akik nincsenek beoltva, miután egyre nő a napi új fertőzöttek száma. Szombaton 10 303 új fertőzöttet jelentettek Németországban, kétezerrel többet, mint a múlt héten.

(Kiemelt kép: A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések elleni tüntetés egyik résztvevője rohamrendőrökkel vitatkozik Berlinben 2021. augusztus 28-án. Fotó: Filip Singer / MTI/EPA)

20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.