A CDU támogatni fogja a Sargentini-jelentést, ha Orbán Viktor nem enged

2018. szeptember 10., 21:02

Szerző:

A német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) támogatják Manfred Weber álláspontját a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentéssel kapcsolatban - jelezte a párt főtitkára hétfőn.

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU berlini elnökségi ülése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Manfred Weber egyértelművé tette, hogy támogatná az EU-alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását, amennyiben a magyar fél részéről nem tapasztalhatóak megfelelő jelek, és a dolgok állása nem változik a mostanihoz képest. – Ez az álláspont támogatásra talált a CDU-ban – fűzte hozzá a főtitkár.

Fotó: PAP/Rafał Guz

A CDU májusban jelezte, szeretné, ha az Orbán-kormány biztosítaná, hogy a CEU továbbra is Budapesten működhessen, és azt is, hogy a Stop Soros néven ismert törvénycsomag elfogadásakor figyelemebe vennék a Velencei Bizottság ajánlásait. Utóbbit az Orbán-kormány simán figyelmet kívül hagyta a törvénycsomag júliusi elfogadásakor. 

Manfred Weber a CDU elnökségi ülésének vendége volt. A testület biztosította a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát arról, hogy támogatja törekvését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségének elnyerésére.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.