A belga kormányfő szerint jobb lett volna, ha Orbán befogja a száját

Utána gyorsan hozzátette a belga politikus, hogy „ezt nem kellett volna mondanom.” 

2023. december 15., 13:05

Szerző:

Magyarország az EU-csúcson nem vett részt az Ukrajna EU-s csatlakozásával kapcsolatos döntésben, megvétózta viszont az ukránoknak szánt 50 milliárd eurós támogatást. Orbán Viktor miniszterelnök elhagyta a termet a döntésnél, de nem vétózott, így született meg az egyhangúságot követelő döntés. Alexander De Croo belga kormányfő ezek után nyilatkozott az EU-csúcson. Azt mondta, hogy az Európai Tanács döntései olyan döntések, amelyek 27 országot kötnek, mindenki tudja, hogy ezek a játékszabályok. Ha „egyetértesz a döntéssel, amit a teremben a 27-en tettek, utána nem kellene azt mondanod, nos, más a véleményed. Ha része vagy egy döntésnek, egyetértesz vele vagy utána csak be kellene fognod a szádat” – írja a Telex. Utána gyorsan hozzátette, hogy „ezt nem kellett volna mondanom.” Korábban arról beszélt, hogy „csak az számít, hogy használod-e a vétódat, vagy nem használod”. 

Orbán a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés bejelentése után a Facebookra kitett videójában arról beszélt, hogy a magyar kormány szerint Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjék vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. „Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni a tárgyalásokat Ukrajnával”. Közel nyolcórányi vita után viszont a másik 26 ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, ezért úgy döntött, hogy „menjenek a maguk útján.Magyarország ebben a nagyon rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távol maradt”.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, az volt a fontos, hogy egyetlen tagállam se ellenezze a döntést, és ezért voltak olyan helyzetben, hogy ezt a bejelentést megtehessék csütörtök este.

(Kiemelt képünkön: Alexander De Croo belga miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozóján Brüsszelben, 2023. december 15-én, pénteken.Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)