8 éves kisfiú a mongol buddhizmus új főlámája

Külpolitikai szempontból is pikáns helyzetet okozhat, hogy a 18. század óta először mongol a mongol buddhizmus főlámája. 

2023. március 30., 16:13

Szerző:

Március elején a legnagyobb közösségi oldal mongol lapjain egy olyan hír kezdett terjedni, amelyre már nagyon sokan vártak. A dalai láma megnevezte és beiktatta a bogd gegeen – a mongol buddhizmus főlámája – 10. reinkarnációját, egy kisfiút, aki egyes nyugati források szerint 8, más mongol források szerint 10 éves, és az Egyesült Államokban született – írja a Qubit. Az új főláma polgári neve hivatalosan nem ismert, de mongol médiajelentések szerint egyike egy ikerpárnak, akiket Aguidai és Achiltai Altannarnak hívnak. Apja Altannar Chinchuluun matematikaprofesszor, anyja Monkhnasan Narmandakh vállalatvezető. Beiktatása innen, Európából nézve talán nem tűnik annyira fontosnak, de az eurázsiai térség keleti felén élő buddhisták számára meghatározó esemény. Sőt, a mongoloknak még ennél is fontosabb, hiszen egy olyan történelmi pillanat érkezett el, amire, ha talán csak jelképesen is, de csaknem háromszáz éve várnak.


A mongol buddhizmus főlámájának pozícióját a 18. század közepétől tibeti származású szerzetesek töltötték be – magyarázza a friss hír jelentőségét a tudományos lap. Ez a mongol buddhizmus eredete és máig meghatározó tibeti kapcsolatai miatt talán érthető, de a mongolok számára sohasem volt teljes mértékben elfogadható. A 9. megtestesülés halála után egy olyan lehetőség adódott, amelyre 1757 óta nem volt példa. Ma Mongólia független ország, a vallásgyakorlatot semmi nem korlátozza, így lehetőség van arra, hogy a mongol buddhizmus vezetőjének következő megtestesülését ismét az országon belül keressék, hogy a cím „hazatérhessen”.

2016 novemberében a 14. dalai láma Mongóliába látogatott, és kinyilvánította, hogy megtalálták a bogd gegeen 10. újjászületését, akinek személyét akkor még nem hozták nyilvánosságra. A látogatás Kína azonnali tiltakozását vonta maga után, ami a kétoldalú kapcsolatok befagyásához vezetett. A mongol kormányzat ekkor sajátos lépésre szánta el magát, és a kínai tiltakozást látva „megkérte” a dalai lámát, hogy többet ne utazzon az országba.

Hét évnek kellett eltelnie, hogy a gyermeket – aki eddig buddhista tanulmányaival készült szerepére – megnevezzék idén márciusban. A hivatalos indoklás szerint azért vártak eddig, mert a körülmények nem voltak megfelelők. Az új főláma jómódú családban született, apja neves matematikus, anyja pedig az egyik legnagyobb magánkézen lévő mongol vállalat alapítója. Ráadásul a fiú mongol-amerikai kettős állampolgár is, ami a jelen világpolitikai csaták közepette pikáns helyzetet teremt – írja a Qubit.

(Kiemelt képünk: Buddhista szerzetesek a Dalai Láma ulánbátori látogatásakor 2006. augusztus 26-án. Fotó: AFP PHOTO/Peter PARKS)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.