Éheznek Észak-Koreában, de a rezsim visszautasítja a segítséget

A rivális Dél-Koreából érkezne a segély.

2021. augusztus 19., 07:58

Szerző:

Több mint ötszázezer tonna rizst szállít humanitárius segély gyanánt Észak-Koreába tíz dél-koreai társadalmi és vallási szervezet. Azonban bizonytalan, hogy Észak-Korea hajlandó-e elfogadni az adományt – írta az MTI.

Csütörtökön közleményükben tájékoztattak arról, hogy bizottságot alakítottak a segélykampány összehangolásához, amely a Koreai-félszigetet sújtó „klímaválság következményeinek felszámolására" irányul. Az 535 ezer tonna rizst a tervek szerint novemberig juttatják el a szomszédos országba, ebből százezer tonnát még a szeptember közepén tartandó aratás ünnepe előtt. A koordinációs bizottság azt tervezi, hogy mintegy háromszázmilliárd von (77 milliárd forint) értékben gyűjt össze adományokat a többi között dél-koreai vállalatoktól, szakszervezetektől, magánszemélyektől, illetve külföldön élő koreaiaktól és külföldi szponzoroktól.

A dél-koreai agráripari intézet becslése szerint Észak-Koreában 858 ezer tonna élelmiszerhiány keletkezett a természeti katasztrófák és a rossz termés miatt. Phenjan ennek ellenére továbbra sem hajlandó fogadni a külföldről érkező humanitárius élelmiszerszállítmányokat, tartva attól, hogy behurcolják külföldről a koronavírust.

(Kiemelt kép: Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésén 2021. június 18-án. Fotó: MTI/EPA/KCNA)

 

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.