450 afgánt Észak-Macedónia is befogad

A kormányzat úgy érzi ez a kötelessége a jelenlegi helyzetben. 

2021. augusztus 17., 21:18

Szerző:

Miután a tálibok újból átvették a hatalmat Afganisztán felett Észak-Macedónia úgy döntött befogad menekülteket az ázsiai országból, írja az MTI. A szkopjei vezetés úgy látja, hogy vállalnia kell 450 menekült befogadását. Főként nőket, gyermekeket és jogvédőket fognak befogadni, de a menekültek között lesznek újságírók és diákok is. A befogadottak azok közül kerülnek majd ki, akik segítették a NATO és szövetségeseinek munkáját az elmúlt években. 

Az Észak-macedóniai kabinet szerint már a hétvégén megérkezhetnek a menekültek. Hozzátették, hogy ez a kabuli repülőtéren kialakult helyzettől is függ. A kormány a vízumilletéktől is eltekint az érkező afgánok részéről. A belügyminisztérium pedig felkészült a menekültek befogadására.

A szélsőséges iszlamisták augusztus 15-én vették át újra a teljes uralmat az ország felett. Ellenállás nélkül foglalták el Kabult. A kormányfő elmenekült az országból és ezzel együtt a kormány is összeomlott. A nyugati országok folyamatosan menekítik ki az embereket Kabulból.

(Kiemelt kép: Afgán embereke a Kabuli repülőtéren, 2021 augusztus 16-án. Fotó: Shakib Rahmani / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.