440 ezer pacsirta legyilkolását engedélyezik Romániában, hogy pástétomot csinálhassanak a kis madarak nyelvéből

2019. június 4., 17:51

Szerző:

Pacsirtavadászat-ellenes petíciót indított a Román Madártani Társaság (SOR), miután május végén a vízügyi és erdészeti minisztérium elfogadta az újabb vadászati időszakra szóló rendeletet, amely 440 000 pacsirta kilövését engedélyezi – írta a Maszol.

A Román Madártani Társaság petícióban tiltakozik – amelyet már több mint négyezren írtak alá – a madarak kilövése ellen, arra kérik a polgárokat, mondjanak nemet a pacsirtavadászatra.

A pacsirtákra nyelvük miatt vadásznak, ebből készítik a pacsirtanyelv-pástétom nevű olasz ínyencséget.

Csak a nyelve kell
Fotó: Youtube

1996-ig nem volt hagyománya a romániai pacsirtavadászatnak. A legtöbb országban már betiltották ezt a fajta mészárlást, Románián kívül már csak Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Cipruson és Máltán elfogadott ez a fajta vadászat, de az utóbbi 25 évben így is

50 százalékkal csökkent a pacsirtaállomány a BBC Nature kutatásai szerint. 

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

2024. február 27., 11:34

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.