30 francia városban tüntettek szombaton a szélsőjobboldal ellen

Nyolc nappal a választások második fordulója előtt.

2022. április 17., 07:37

Szerző:

A Munkások Általanos Szövetsége (Confédération Générale du Travail; CGT), a Greenpeace, az SOS Rasszizmus, az Emberi Jogok Ligája, és egy sor másik civil szervezet szervezésében vonultak utcára szombaton Párizsban és több tucat másik francia városban az emberek. A demonstrálók ezrei azért álltak ki, hogy a szélsőjobboldal ellen tüntessenek nyolc nappal az elnökválasztás második fordulója előtt, ahol a valamivel mérsékeltebb jobboldali Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen csapnak majd össze, és mindketten esélyesek.

A választás első fordulójában másodikként befutó Le Pen a szombati tüntetéseket „mélyen antidemokratikusnak” bélyegezte, szerinte az emberek „csak menjenek el szavazni, ez ilyen egyszerű”.

A tüntetések eddig többnyire békésen zajlottak, de Párizsban egy helyen a rendőrség könnygázzal kezdett oszlatni szélsőbaloldali tüntetőket, akik pár perc szünet után folytatták a demonstrációjukat.

A „köztársasági frontpolitika” évtizedekig számíthatott rá, hogy a szélsőjobboldali jelöltek ellen felsorakoznak minden oldal mérsékeltjei, ám az utóbbi időkben a populista jobboldalnak  egyre több engedményt tevő Macron újraválasztása esetében ez a „mechanizmus” már kérdéses, hogy fog-e működni.

Bár az első fordulót megnyerte, a jelenlegi elnöknek korántsem lefutott meccs az április utolsó vasárnapján tartandó második forduló, ahol már csak ketten fognak megmérkőzni Marine Le Pennel.

Ezt minden valószínűség szerint Macron is érzékeli, és a tüntetésekkel egy időben szombaton Marseilles-ben tartott választási nagygyűlést támogatóinak, ahol barátibb tónust igyekezett megütni az első fordulóban harmadikként befutó Jean-Luc Mélenchon mögötti baloldali szavazótáborral.

„Mi egy civilizációt és egy kultúrát, egy világra való nyitottságot, egy igényt és egy vágyat építettünk ki, hogy mindig ezt az egyedi hangot hordozzuk a világ többi részével szemben. Ez a francia büszkeség, ez az. Nem a nagy csonkítás, a nagy megosztottság, a nagy elkülönülés, ami abból állna, hogy a mi földünkön született gyerekeknek azt mondjuk, hogy ott már nincsenek jogaik.”

 utalt a hagyományos szélsőjobboldali bevándorló-ellenes politika elleni harcra Macron – írja a Mérce.

(Kiemelt kép: Madrid, 2022. január 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje tárgyalásuk előtt az európai konzervatív pártvezetők találkozóján Madridban 2022. január 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)