27 éves a világ legfiatalabb milliárdosa

2017. november 20., 14:27

Szerző:

27 éves John Collison, a világ legfiatalabb milliárdosa, aki saját erejéből gyűjtötte vagyonát – írja a BBC.

Fotó: Facebook/John Collison

Az ír fiatalember a Stripe szoftver cég társalapítója, amelynek a központja San Franciscóban van, a legtöbb ember pedig még csak nem is hallott róla. Azért ismeretlenek a nagyközönség számára, mert nem árusítanak olyan terméket, amelyhez a fogyasztók is hozzájuthatnak. Szoftverüket cégek használják, és az online fizetést könnyítik, a honlapok működtetését és a vásárlók adatainak biztonságos őrzését segítik. Világszerte több mint százezer ügyfelük van.

A céget bátyjával, Patrickkel együtt alapította, aki a maga 29 évével a világ harmadik legfiatalabb self-made milliárdosának számít. (A második leggazdagabb Evan Spiegel, a Snapchat közösségi platform 27 éves társalapítója.) A Forbes magazin becslése szerint a testvárpár vagyona fejenként legalább 1,1 milliárd dollár körülre rúg. Érdekes, hogy mind a ketten Írország vidéki részén nőttek fel, és mindketten otthagyták az egyetemet, még mielőtt lediplomáztak volna. Elmondásuk szerint az új termék kitalálása, felépítése nem okozott gondot neki, ellenben nagyon nehéz volt befektetőket szerezni és a szolgáltatásukat meghirdetni. A cég mégis nagyon gyors fejlődést produkált, mostanra támogatóik között tudják a Tesla-főnök Elon Muskot és a Paypal alapítóját, Peter Thielt is. Már 750 alkalmazottjuk van, irodákkal Dublinban, Londonban, Párizsban és Berlinben is.

Így nem meglepő, hogy Collison nagyon jó üzletember hírében áll, és kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezik. Gyakran kérdezik is arról, hogy mi a sikerének titka, de úgy érzi, ilyenkor valami nagyon érdekes választ, sikerreceptet várnak tőle, de nem igazán tud mit felelni. Azt is sokszor megkapja, hogy milyen módon változott meg az élete a pénz hatására, mintha azt gondolnák, hogy belevágott volna egy új hobbiba vágott bele, mint a Faberge-tojások gyűjtése, vagy a jachtversenyzés. Erről azonban szó sincs. Collison a saját bevallása szerint inkább futni jár, amit nagyon jó és olcsó időtöltésnek tart.

Collison egyébként a testvérével San Franciscóban lakik egy közös lakásban. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés milliárdosnak lenni, azt felelik, ez a fajta élet egy vég nélküli számolgatással jár.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.