Ez lett a sorsa a szivárványos zászlóval pályára futó aktivistának

A Sólyom becenéven ismert, „Mentsék meg Ukrajnát” pólót viselő aktivista a Portugália-Uruguay meccsen rohant a pályára egy szivárványos zászlóval. A férfit gyorsan elkapták, majd őrizetbe vették, viszont rövid idő után szabadon engedték.

2022. november 29., 16:13

Szerző:

Az olasz külügyminisztérium megerősítette, hogy rövid fogvatartás után szabadon engedték Mario Ferri olasz aktivistát, aki szivárványos zászlóval rohant be a pályára a Portugália-Uruguay meccsen a katari világbajnokságon. Viszont a továbbiakban nem látogathatja a katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit – írja a BBC. Ferri a zászló mellett egy Superman mintás pólót is viselt, a hátán „Tiszteletet az iráni nőknek,” az elején pedig „Mentsék meg Ukrajnát” felirattal.őször 2009-ben rohant be az Olaszország-Hollandia meccsen a pályára, azt követelve, hogy Antonio Cassanót,

Ferri nem most kezdte a tiltakozásnak azt a formáját, hogy meccseket zavar meg. A Telex értesülései szerint az Il Falco (A Sólyom) becenévvel bíró Ferri kilenc évig profi futballista volt, és a Soccerway adatbázisa szerint most is egy San Marinoi csapat tagja. Elaz ő kedvencét hívják be a 2010-es világbajnokságon szereplő olasz csapatba. A szövetségi kapitány Marcelo Lippi azonban nem válogatta be Cassanót, amire Ferri lelkiismeretesen emlékeztette Dél-Afrikában: egy „Én megmondtam, Lippi” feliratú póló segítségével.

Gonzao Higuaín, a Napoli egykori csatára is kapott Ferritől egy határozott üzenetet, mikor a játékos 2016-ban átigazolt a Juventushoz, és ezt sok nápolyi szurkoló árulásként érte meg. Ferri egy Napoli-Juventus meccsen beszaladt a pályára, és egy Napoli-sálat dobott Higuaín lábai elé. 

Ferri nem csak a fociról alkotott véleményének kifejezésére használja ezt az egyedi tiltakozási formát. 2010 decemberében például Abu-Dzabiban az Internatzionale és a Mazembe meccsét azzal szakította meg, hogy egy Szabadságot Szakinehnek feliratot felmutatva szaladt be a pályára. „Ezzel az iráni Szakineh Mohammadi Astianira utalt, akit megkövezés általi halálra ítéltek. A kilenc évet halálsoron töltő nő büntetését végül enyhítették, és 2014-ben szabadult” – írja a Telex. 2010-ben Brazíliában a favelák nyomornegyedeiben élő gyermekekre hívta fel a figyelmet a Belgium-USA meccsen.

Nem csak a focipályán jótékonykodik

A Sólyom az orosz-ukrán háború kitörése után Lengyelországba is elutazott, hogy ezúttal a focipályán kívül segítsen. Az Instagramja szerint összesen hatvan embert vitt át Lengyelországba. Egy posztjában Ferri azt is megosztotta, hogy egy humanitárius szervezettel együtt két mentőautót és élelmiszert adományozott az ukránoknak, karjára pedig az ukrán katonák egyik jelképét, a háromágú szigonyt is rátetováltatta. A katari meccs után az ukrán belügyminiszter tanácsadója egy olyan videót is közzétett, ahol az olasz férfi csokit oszt egy buszon az ukrán menekülteknek.

Van egy külön fogadási csoportja is, a Robin Hood 2.0. Az ezzel nyert pénzt gyakran osztogatja, de előfordul az is, hogy besétál egy diszkóba, és ezer eurót oszt szét a bulizók között, hogy vegyenek maguknak rajta egy italt. A Telex azt írja, hogy közösségi médiás tevékenysége alapján jótékony megmozdulásait mindig gondosan dokumentálja és közzéteszi. 

Mivel Katarban jelenleg illegális a homoszexualitás, a vébén a FIFA megtiltotta csapatoknak, hogy a pályán erről bármilyen módon kifejezzék a véleményüket – már egy szivárványos karszalagért is sárga lapos büntetés jár. Éppen ezért a portugál játékosok egyáltalán nem akadtak ki Ferri akcióján. Ruben Neves a meccs után azt mondta, egyetértenek az üzenetével.

A katari legfelsőbb bizottság is megerősítette, hogy röviddel azután, hogy eltávolították a pályáról, szabadon engedték, illetve a nagykövetségét is értesítették. Emellett érvénytelenítették a katari világbajnokság meccseire való belépésre feljogosító kártyáját, és eltiltották a további meccsek látogatásától.

Ferri azt nyilatkozta, hogy miután bevitték a rendőrök, hajnali háromkor már ki is engedték, és nagyon jól bántak vele. Az aktivista azt mondta, hogy maga a FIFA elnöke járt el az ügyében. 

(Kiemelt képünk: A 35 éves Mario Ferri Respect For Iranian Woman feliratú pólót viselve fut a pályán egy szivárványszínű zászlót lengetve a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjának Portugália és Uruguay közötti labdarúgó-mérkőzésén november 28-án. Fotó: Pablo PORCIUNCULA / AFP)

Egyértelműen a válogatottól történő visszavonulására utalt Karim Benzema, a franciák aranylabdás csatára, aki sérülés miatt nem szerepelt a vasárnap, honfitársai ezüstérmével zárult katari labdarúgó-világbajnokságon.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit, aki a győztes argentinok csapatkapitányaként éppen átvenni készült a trófeát.