Zökkenőkkel indult az új magyar egészségügyi rendszer, néhány óra után sokan inkább feladták

Második napja él az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), talán az egyetlen olyan vívmány, amely, ha kisebb zökkenőkkel is, de jó fogadtatással indult az egészségügyben. Az átállás kicsit nyögvenyelősre sikerült, a háziorvosok és a patikusok jó része néhány órás próbálkozás után inkább visszatért a hagyományos rendszerre, de szinte mindenki azt nyilatkozta, csak idő kell, és az, hogy a rendszergazdák felnőjenek a feladathoz.

2017. november 3., 20:27

Szerző:

November elsejével elindult az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT), amely a magyar egészségügy talán egyetlen forradalmi intézkedésének számít. Beléptünk az elektronikus térbe, legalábbis megtettünk az első botladozó lépéseket. Volt állítólag, ahol simán működött rendszer, a többség azonban fennakadásokkal kezdte az új életet, és többnyire már az első próbálkozások után feladta. Olyan mennyiségű időbe telt ugyanis a csatlakozás, ha egyáltalán sikerült, hogy inkább megérte visszatérni a hagyományos útra.

Fotó: MTI/Varga György

Sajtóhírek tanúsága szerint a háziorvosok nem voltak elragadtatva. Akadt köztük olyan, akinél három e-recept után befagyott a rendszer, más arról panaszkodott, hogy lassult a rendelése, mert EESZT-t nem lehet rutinszerűen használni, annyira különbözik a korábbi programoktól. Gyermekbetegség – mesélték – az illesztőprogramok összefésületlensége, ami miatt egyelőre sokan nem tudtak e-recepteket felvinni az EESZT rendszerébe.

Komáromi Zoltán háziorvos szerint arról van szó, hogy csaknem az egész ország hirtelen szabadult rá a rendszerre, és senki sem volt még teljesen felkészülve, nem volt tesztüzem, semmi felkészülés, így élesben jöttek elő a hibák. „Nálam sajnos már az első nap leállt az internet, így csak a kollégáktól tudom, hol mi volt a tapasztalat, és ez nagyon változó. Időt kell hagyni. Megoldandó feladatot jelent viszont nemcsak a rendszer kapacitása, de magisztrális készítmények is, hiszen ezek ma nem rendelhetők e-receptre” – mondta.

Hasonlóan nyilatkozott Czigány Norbert patikus, aki szerint a terhelés akkora volt, hogy már az első órák után vissza kellett állni a hagyományos rendszerre. ,,Az első napon már egészen korán, a másodikon 11 óra körül voltunk kénytelenek visszaállni, egyszerűen időtúllépés miatt folyamatosan visszadobta a jelentéseket a rendszer. Az adatok nem vesznek el, csak egyelőre online nem működik” – fogalmazott a gyógyszerész, aki szerint ez olyan, mint amikor egy autópályára hirtelen tömegesen akarnak felhajtani, és ez óhatatlanul torlódást okoz. ,,Az egész rendszer abszolút jó út, csak idő kell, míg összehangolódik minden. Fel kell nőniük a rendszergazdáknak a feladathoz, nem készültek el a programok, én bízok abban, hogy december közepére beáll a rendszer” – tette hozzá.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán az Indexnek úgy nyilatkozott, egyelőre nincs országos összesítésük még az EESZT-ről, de már vannak résztapasztalatok, a helyi, rendszergazdai szolgáltatáshoz kapcsolatos probléma okoz gondot, volt, akinek az e-személyi olvasója nem működött (az EESZT-t csak ezzel használhatják az orvosok és a patikusok), de volt, ahol zökkenőmentesen működött azonnal minden.

2024. május 19., 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

2024. május 19., 10:45

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelenti fel Magyar Péter Orbán Viktort. A miniszterelnök politikai igazgatója közben már kommentben reagált.