Megint lecsap az ítéletidő

Itt várhatók záporok, zivatarok. Jégeső sem kizárt.

2021. augusztus 1., 06:35

Szerző:

Figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap éjfélig. Ebben azt írják: zivatarok, heves zivatarok várhatók „jelentős bizonytalansággal”. A met.hu szerint hajnalban, reggel az ország északnyugati felén kell zivatarok kialakulására számítani. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 10-20 mm, néhol ennél több sem kizárt), erős szél (40-60 km/h) és jégeső kísérheti.

Átmeneti szünetet követően napközben az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar. A Dél-Dunántúlon kisebb számban és kevésbé intenzív gócok várhatók, ezzel szemben délután, este az Alföld, Északi-középhegység vidéke lehet leginkább érintett. A legjellemzőbb és legnagyobb veszélyforrás a szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) lesz, de jégeső (2-4 cm), esetleg felhőszakadás (20-40 mm) is lehet. Az éjféli órákra várhatóan megnyugszik a légkör. Nem kizárt piros fokozatú figyelmeztetés kiadása sem.

Elkezdődik a kánikula mérséklődése, de korántsem lesz olyan határozott és gyors, mint amennyire sokan (főleg a Dél-Alföldön) szeretnék.  Az előrejelzés szerint a nap első felében csökken a záporok, zivatarok számossága, legtovább az északi megyékben kell mindezekre készülni, majd délután a többórás napsütés mellett ismét erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és újfent többfelé záporok, zivatarok kialakulása várható, sőt hevesebb zivatarok is kipattanhatnak. Legkisebb számban a délnyugati megyékben kell rájuk számítani. A keleties szél délnyugatira fordul, megerősödik, napközben nagy területen viharossá fokozódik. Délután a front érkezésével egyre többfelé újra északnyugati szél lesz az uralkodó. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között valószínű. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő.

(Kiemelt kép: Gyalogos közlekedik a vízzel elöntött Kecskeméti úton felhőszakadás után Nagykőrösön 2021. május 17-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI