Zivatarlánccal indul a csütörtök

A viharok melett ritka meteorológiai jelenség is megjelent az égen. 

2023. július 13., 07:26

Szerző:

Csütörtökön feltámadó északnyugati szélre, illetve többfelé kialakuló záporokra, zivatarokra kell számítanunk. Jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökéssel kísért heves viharok alakulhatnak ki. Az északnyugati szél többfelé feltámad, a zivatarok szélviharral vonulhatnak. Nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt, 26 és 36 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, délen lesz a legmelegebb – írja az Időkép. 

Szerdán este Győr térségében a zivatar mellett egy ritka meteorológiai jelenség is megfigyelhettő volt a Győrújbarát felett. A Szent Elmo tüze valójában egy koronakisülés, melyet az erős elektromos térben ionizálódó levegőmolekulák hoznak létre, s így a sötétben szabad szemmel látható. Szent Elmo tüze általában hajók árbócának csúcsán, repülőgépek orrészén, szárnyvégén, vagy esetleg más hegyes, magasan lévő tárgy végén jelenik meg, ahol az elektromos mező jobban koncentrálódik. Lecsökken a feszültség, így könnyebben kialakul a kisülés. Ilyen elektromos tér jön létre zivatarok idején is, amikor a zivatarfelhők és a felszín között nagy feszültségkülönbség áll fenn.

(Kiemelt képünkön:  Felhőszakadás után a vihar és az erős széllökések által leszakított virágszirom úszik egy pocsolyában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.