Závecz: Nőtt az ellenzék előnye a kormánypártokkal szemben októberben

A diplomások körében az ellenzék a népszerűbb, míg a falvakban a Fideszt választják többen.

2021. október 27., 20:03

Szerző:

Októberben négy százalékpontos előnyt mért a ZRI Závecz Research Intézet az ellenzéki pártoknak a Fidesz listájával szemben, írja a Telex. Az idei évben végig egy-két százalékpontos előnye volt az ellenzéknek, de októberre ezt feltornázták négyre.

A fővárosiak 58 százaléka az ellenzéket, 24 pedig a kormánypártokat támogatja. A megyeszékhelyen 43-33 az állás az ellenzék javára. A többi vidéki városban viszont a Fidesz vezet 38 százalékkal és 34 százalékon áll az ellenzék.

A falvakban pedig még nagyobb a kormánypárti előny: 39-32 az arány a Fidesz listájának javára.

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők, továbbá a szakmunkás képzettségűek körében a Fidesz 39, illetve 37, az ellenzék 36, illetve 38 százalékot kapott. Az érettségizettek körében az ellenzék vezet 40-33-ra,

a diplomásoknál pedig 44 százalék választja az ellenzéket és 30 a kormánypártokat.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 47 százalékon áll, a Demokratikus Koalíció 19 százalékkal a legnépszerűbb ellenzéki párt, utána következik a Jobbik 14 százalékkal, majd az MSZP hét százalékkal. A Momentum Mozgalom négy százalékot, a Párbeszéd három százalékot és az LMP pedig két százalékot kapott a megkérdezett biztos pártválasztóktól. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt egy-egy százalékon áll a kutatás szerint.

(Kiemelt kép: A felvont nemzeti lobogó a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)