Tönkremennek a benzinkutak, de a pénzügyminiszter nem izgul

Varga Mihály szerint amelyik benzinkút bezár, attól majd szépen átveszik a nagy kutak a bizniszt.

2022. február 15., 17:09

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kormány május 15-ig meghosszabbítja az üzemanyagár-stopot. Mindezt annak ellenére, hogy már most sok olyan benzinkútról lehet hallani, amely a csőd szélén áll, vagy épp a tankolható mennyiséget volt kénytelen korlátozni a veszteségek miatt. Az árstop nélkül a benzin átlagára ugyanis literenként 510, a gázolajé 530 forint lenne.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban azt mondta, heteken belül csődbe mehetnek a kisebb, vidéki benzinkutak. Azt sem lehet kizárni, hogy minden második kút bezár majd az árstop meghosszabbítása miatt, a benzinkutak egy része pedig már most korlátozza a tankolható mennyiséget. A Népszava szerint tömeges benzinkútbezárások jöhetnek a kormány döntése nyomán. 

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanakkor nem tart ellátási problémáktól a meghosszabbított üzemanyagár-stop miatt, és a korlátozásokat sem tartja szerencsésnek a benzinkutakon, mondta az ATV-nek. Mint mondta, az elmúlt hónapok tanúsága szerint vannak olyan szolgáltatók, amelyek készek átvenni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket átmenetileg szüneteltetnének a tulajdonosai, illetve működtetői.

Tehát a pénzügyminiszter lényegében arra számít, hogy a tönkrement kisebb kutakat majd szépen bekebelezik a nagyobbak.

Varga hozzátette, a tankolható mennyiség korlátozását nem tartja szerencsésnek, mivel kiskapuk keresésére ösztönzik az autósokat, ez szerinte nem helyes. Az pedig a pénzügyminiszter szerint „mindannyiunk számára öröm”, hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árrés rovására folytatni tudják a tevékenységüket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Mercedes-Benz gyár új képzési központja alapkőletételi ünnepségén Kecskeméten 2017. szeptember 21-én. Fotó: MTI / Ujvári Sándor)