Zacher Gábor: Orbán nyilatkozata után bedőlt a világ

A híres toxikológus volt Fiala János vendége a KeLjfeLjancsi műsorában, a 168-on. Elmondta: meg kellene fontolni, hogy csak a nem oltottakra legyenek érvényesek a korlátozások.

2021. november 9., 13:25

Szerző:

– Ha nem lesznek korlátozások, ugyanakkor a vírusadatok emelkedő tendenciát mutatnak, akkor emberéletekről lesz szó – mondta Fiala János műsorában Zacher Gábor toxikológus, orvos, aki sürgette, hogy már most vezessenek be a kormány további korlátozásokat, például a zárt térben a kötelező maszkhasználatot, illetve az oltatlanokra vonatkozó további korlátozásokat, amiket a rendőrség ellenőrizhetne.

Az orvos radikálisabb beavatkozásokat tart szükségesnek annál, mint amit most a kormány kihirdetett a járvány megfékezésére. Elismerte ugyanakkor, hogy az ország működőképességére is tekintettel kell lenni és ez egy nehéz döntés. Hozzátette: a lezárás és az ahhoz kapcsolódó gazdasági visszaesés az áprilisi választásokon szavazatveszteséggel járna a kormányoldalnak.

A kötelező oltással kapcsolatos kormánydöntésről elmondta: olyan ez, mint Poncius Pilátus, aki mosta kezeit, a felelősség áthárul a munkaadókra.

– Nem kellene kötelezővé tenni az oltást, de olyan fajta kommunikációt kellene folytatni, amitől az emberek meggyőzhetőek lennének

 – mondta el a 168-on futó műsorban Zacher Gábor, aki síkra szállt amellett, hogy ki kellene adni az oltással kapcsolatos adatokat a nyilvánosságnak.

Fiala János a médiában egyébként sokszor szereplő orvost arról kérdezte, hogy mennyire van értelme ezeknek a nyilatkozatoknak. – Az a gáz, hogy állandóan én pörgök a médiában, még rajtam kívül lenne sok-sok 10-100 kollégám, aki megszólalhatna – válaszolta Zacher Gábor az állandósult médiaszerepléseivel kapcsolatban. – De tekintettel arra a médiazárlatra, azok az emberek nem nyilatkozhatnak, akik egyébként kompetens választ tudnának adni a járványhelyzettel kapcsolatban. Ez az oka, hogy én pörgök.

Elmondta: körtelefonnal lehetne az ország Covid-osztályai bekapcsolni és akkor az emberek valós képet kaphatnának, hogyan áll a járvány. Zacher Gábor – aki korábban a Honvéd kórház sürgősségi osztályát vezette, most mentőorvos – azt emelte ki eredményként, hogy a nyilatkozatai és a többi megszólaló nyilatkozatai után a kormány nagy nehezen elrendelte a maszkviselést egyes helyeken. Hozzátette: sok olyan javaslat talált üres fülekre, amivel a járvány terjedését fékezni lehetne.

Elhangzott: az MTA is kiadott közleményt a maszkhasználatról, oltásról, távolságtartásról, de az egészségügyi kormányzat nem reagált erre. Orbán Viktor nyilatkozatait is elemezték a beszélgetésben résztvevők. Zacher Gábor osztotta Orbán Viktor nézeteit azzal kapcsolatban, hogy leginkább az oltás védi meg az embereket a vírustól, ugyanakkor felhívta a figyelmet: a kormányzati kommunikáció is tehet arról, hogy az emberek elvesztették a bizalmukat a hiteles tájékoztatásban. Idézte a kormányfőt, aki egy nyilatkozatában azt állította: aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk.

– Ettől a pillanattól kezdve bedőlt a világ – fogalmazott a toxikológus – Ha a halálozási adatokat megnézzük, 32 ezer haláleset történt idáig körülbelül, ami a Covid rovására írható. Hogy lehet ezzel a 32 ezer halálesettel elszámolni?

Zacher Gábor azt is felhozta, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon a hírek 75%-a politikai hirdetés mostanra, egyetértettek abban Fiala Jánossal, hogy egy olyan oldalon vannak politikai hírek, aminek a koronavírusról kellene szólnia. Az orvos több okot hozott fel az oltásellenességre: egyrészt hogy a negatív hírek jobban terjednek, mint a pozitívak. – Az kit érdekel, hogy be vagyok oltva háromszor, Covid-osztályon dolgozom, betartom a szabályokat és nincs semmi bajom? Az sokkal jobban érdekli az embereket, hogy valaki beoltatta magát kétszer, mégis kórházba került.

Szerinte az emberekben azért vannak kétségek, mert egyszerűen nem találják meg a hiteles információkat a kormány kommunikációjában, kiemelve a koronavirus.gov.hu-t. Elkeserítőnek nevezte, ami azon az oldalon olvasható. Elmondta azt is, hogy gyakran influenszerek, oltásellenes celebek hamis, tudománytalan állításokkal állítják maguk mellé az embereket; az orvosoknak és szakembereknek pedig fel kellene arra készülniük, hogy a nyilatkozataikkal azokat is elérjék, akiknek 50 szavas a szókincse.

Az orvos nem tudta megmondani, hogy a kormányzat miért nem akarja, vagy miért nem tudja megválaszolni a média és az emberek kérdéseit a koronavírus-helyzettel kapcsolatban. – Ez egy nagy ködösítés – minősítette a kormányzati kommunikációt Zacher Gábor. Hozzátette: mindenkinek az lenne az érdeke, hogy álljon rendelkezésre az információ az oltások hatékonyságáról, hogy oltás nélkül, egy vagy két oltással hányan fertőződnek meg és kerülnek kórházba.

Az orvos Jakab Ferencet idézte, hogy

kinek ajánlja a harmadik oltás felvételét, mivel különböző honlapokon különböző információkat lehet olvasni. A válasz ez volt: – Mindenkinek. És pont.



Hozzátette: – Tök jó lenne, ha elárasztanák az emberek az oltópontokat a harmadik oltásért, nyilván kis idő elteltével azután, hogy a másodikat megkapták. – És ezt is kommunikálni kellene – foglalt állást a mentőorvos, aki síkra szállt azért is, hogy a zárt terekben rendeljék el a kötelező maszkhasználatot is. – Mert szűrőfunkcióval bír – indokolta az állítását. 

– De miért nem rendelik el? – tamáskodott Fiala János.

– János, te olyanokat kérdezel tőlem… én kicsike pont vagyok, állok a kórházi ágy mellett és igyekszem gyógyítani az embereket. Ezekre a kérdésekre azok tudnának válaszolni, akik ott ülnek az Operatív Törzs nevű, Nagymező utcai operettszínpadon. Esetenként attól, akkor péntekenként 7.30-tól Nagy Katalin kérdéseire szokott válaszolni – utalt Orbán Viktorra.

Fiala János felvetette, hogy

november 22 és 29-e között lesz oltási akció is, erre Zacher Gábor visszavágott: – De mire várunk, János?!

Elmondta: az oltási kampány propagálásakor vagy pusztába kiáltott szó, amit elmond vagy szennyáradat zúdul rá az oltásellenesektől. Azt is felhozta, hogy Magyarországon a 12 éves korosztály a legfiatalabb, akit be lehet oldani, de példának említette Kínát, ahol a három éveseket is oltják már, igaz, csökkentett adaggal és egy másik fajta kínai vakcinával, mint ami Magyarországon kapható. Ugyancsak példaként említette az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságának ülését, amit élőben lehetett követni a Facebookon, ahol a tudósok arra jutottak: a Pfizer vakcinával lehet oltani a gyerekeket is. Erről Magyarországon egyébként a tiszti főorvos egy szakmai grémiummal együtt dönthetne.

Az orvos arról beszélt, hogy Magyarországon csomó kötelező oltás ellen nincs akkora ellenállás, mint a koronavírus-elleni vakcinákkal kapcsolatban, ugyanakkor a Pfizer vakcinája a lehető legjobban kivizsgált vakcina az oltások történetében. Ebben a témában a ló és a kártya hasonlatát hozta fel: olyan nehéz lóval kártyázni, mint azokat meggyőzni az oltásról, akiket a szakmai érvek se érdekelnek.

 

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály akkori osztályvezető‘ fő‘orvosa Debrecenben 2013. november 29-én. Ezen a napon a designer drogokról tartott előadást. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.