Elhunyt Wittner Mária, 56-os szabadságharcos

Életének 85. évében meghalt Wittner Mária, volt Corvin-közi és Vajdahunyad utcai 1956-os felkelő, aki a rendszerváltás után a magyar jobboldalon is aktív politikai szerepet vállalt.

2022. szeptember 14., 08:30

Szerző:

Életének 85. évében elhunyt Wittner Mária, volt Corvin-közi és Vajdahunyad utcai 1956-os felkelő, akit a forradalom és szabadságharc leverése után az új rezsim bírósága halálra ítélt, később amnesztiával szabadult. A Magyarságkutató Intézet gyászhíre szerint Wittner hosszan tartó betegség után halálozott el szerda reggel.

Wittner Mária 1937-ben született Budapesten. Varrónőként dolgozott. 1956. október 23-án csatlakozott az 1956-os felkelőkhöz, részt vett a Corvin közi és a Tűzoltó utcai harcokban, segített a sebesültek ellátásában. Később a Vajdahunyad utcai csoport tagja lett. November 4-én megsebesült. November 9-én megpróbálta elhagyni az országot, de letartóztatták. A kihallgatás után elengedték, disszidált, de néhány hét múlva hazatért, és segédmunkásként dolgozott. 1957 júliusában letartóztatták, 1958-ban halálra ítélték, 1959-ben ítéletét másodfokon életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták. 1970-ben szabadult. Először varrodában, majd takarítónőként dolgozott. 1980-tól rokkantnyugdíjas.

A rendszerváltozás óta aktívan részt vesz több 56-os veteránszervezet munkájában. 2006-tól országgyűlési képviselő a Fidesz padsoraiban. Egyik fő politikai célja az 1956-ot követő megtorlás felelőseinek elszámoltatása volt. Életrajzában erről úgy írt, „1956 igazságának továbbvitele életem része maradt”.

(Kiemelt kép: Wittner Mária 1956-os halálraítélt, volt országgyűlési képviselő Görgényi István 1956-os festményeiből, életművéből Hazádnak rendületlenül címmel nyílt kiállítás megnyitóján a Pesti Vigadóban 2021. október 22-én Fotó: MTI/Soós Lajos)

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.