Washington Post: Orbán rasszista retorikája tetszik az amerikai szélsőjobbnak

Az amerikai napilap szerint minden jel arra mutat, hogy éljenzés közepette fog bevonulni a magyar miniszterelnök a republikánusok dallasi rendezvényére. 

2022. július 31., 10:16

Szerző:

Rasszista nézetei miatt Orbán Viktort azonnal törölni kellene a republikánusok jövő héten esedékes Konzetvatív Politikai Akció Konferenciájának (CPAC) előadói közül – idézi a 444 a  Washington Post „Magyarország rasszista erős embere, és az amerikaiak, akik imádják” című szerkesztőségi véleménycikkét.

Az amerikai politikai napilap véleménycikkében jelzi, hogy az amerikai populisták példaképe egy Kansasnál kisebb gazdaságú, Michigannél kisebb lakosságú ország autokrata vezetője lett. A cikk szerint Orbán Nyugat-Európában páriává vált, ennek ellenére a CPAC elnevezésű hatalmas republikánus pártrendezvényre meghívták a magyar miniszterelnököt. 

Az Orbán-imádó republikánusokat nem zavarja Orbán „rasszista, retrográd retorikája”, ahogy az sem, hogy legutóbbi beszédében a magyar miniszterelnök támadta az Egyesült Államokat is az Oroszország elleni szankciók miatt, és mellesleg viccelődött náci gázkamrákkal a németek kárára, és az európai fajkeveredést óvta Európát.

Az autokrata Orbán rendkívüli ügyességgel bontotta le Magyarország demokratikus intézményeit. Kereszetes hadjáratot hirdetett a „woke” kultúra, az LMBTQ közösségek ellen, közben az alkotmány és a választási szabályos manipulálásával szorította ki politikai ellenfeleit, ellenőrzése alá vonta a médiát. Az amerikai szélsőjobb számára ezek mind szimpatikus praktikák, olvasható a 444 szemléjében. 

De Orbán Tusványoson hangoztatott rasszista tételei a fajkeveredés veszélyeiről ellentétesek az Egyesült Államok alapértékeivel. Ezért Orbánt azonnal törölni kellene a CPAC meghívotti listájáról. De minden jel arra mutat, hogy éljenzés közepette vonulhat be Dallasba – idézi az amerikai napilapot a 444.  

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.