Tízen meghaltak, 227-en megsérültek: 11 éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építész: Elsősorban az emberek lelkét kellett felépíteni.

2021. október 4., 14:39

Szerző:

Turi Attila, a 11 évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófát követő újjáépítésben részt vevő, Kossuth- és Ybl-díjas építész először lehetetlen küldetésnek tartotta a helyreállítást, de a Magyar Nemzet hétfői számában arról is beszélt, hogyan sikerült rövid idő alatt új otthonokat biztosítaniuk az embereknek – írja az MTI. „Kolontáron és Devecseren is minden vörös volt, közben maró szag terjengett a levegőben. Az emberek arcán a kétségbeesést látták. Ma, ha visszamennek a helyszínre, gyönyörű házakat, gondozott kerteket, boldog embereket látnak a településeken” – mondta Turi Attila a vörösiszap-katasztrófa évfordulója alkalmából megjelent interjúban.

Ezek az emberek mindenüket elveszítették – emlékeztetett az építész, aki elmondta, hogy heti egy lakossági fórumon kellett részt vennie, ahol egy kétszáz fős terembe 300-350 ember is összezsúfolódott. Lakást ígértek a károsultaknak, másfél-két hét után pedig meg is jelent a magyar kormány rendelete, amely nyomatékosította az ígéretüket. A katasztrófa után három hónapon belül pedig már lezajlott az első közbeszerzés, és megkezdték az első ház újjáépítését.

„Amint egy ház megépült, onnantól kezdve minden megváltozott. Nem volt több újságcikk, kritika, az emberek pedig megnyugodtak, a szemükben felcsillant a remény” – mesélte, hozzátéve, hogy egy ekkora tragédia esetén – amikor mindenük odavész – elsősorban az emberek lelkét kellett felépíteni. Hozzátette azt is, hogy nem pusztán hajlékot akartak építeni az embereknek, hanem otthont szerettek volna adni nekik, és úgy érzi, ezt teljesítették.

De nem csak az építész emlékezett ma vissza, hanem többek között az LMP is, amely kampányfogásként tekint a katasztrófára. „11 év telt el a vörösiszap-katasztrófa, Magyarország legsúlyosabb környezeti katasztrófája óta. Tízen meghaltak, 227-en megsérültek, amikor szétnyílt a gát Devecsernél. Az azóta eltelt bő évtized sem volt azonban elég ahhoz, hogy a kormány felismerje, felelősségvállalás és cselekvési terv kell, hogy soha ne fordulhasson elő hasonló katasztrófa Magyarországon! A magyar kormány a történtekből nem tanult semmit, folyamatosan rombolja le a környezetvédelmi intézményrendszert” – fogalmaztak

„Az LMP ezért újra felszólítja a kormányt, hogy teljeskörűen mérje fel a nagy környezeti kockázatú ipari létesítményeket, és vezesse be a szennyező fizet-elvet érvényre juttató felelősségbiztosítási rendszert. Az állam által biztosított környezetvédelem mindannyiunk közös érdeke. Az LMP határozott állítása, hogy ezt csak kormányváltással, majd új, önálló zöld intézményrendszerrel lehet elérni' – írták a zöldek. 

https://www.facebook.com/lehetmas/posts/10158776197672013

 

(Kiemelt kép: A magyarországi Kolontárról, fél évvel az ajkai timföldiszap-ömlés után, 2011. április 5-én készült felvétel. Az ipari baleset az egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófa volt, ahol egy tározó gátja leomlott, és mintegy 700 000 köbméternyi vörösiszapos tóból származó mérgező hulladék ömlött ki 40 négyzetkilométeres területen. Fotó: Helmut Fohringer / APA-PictureDesk/AFP)

 

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.