Vörös Imre: Az országgyűlés vegye vissza az Alkotmánybíróság szerepét

A volt alkotmánybíró a Klubrádióban latolgatta az ellenzék kilátásait egy esetleges győzelem esetén.

2021. április 21., 15:00

Szerző:

Nincs más lehetőség, mint hogy az Országgyűlés átvegye az Alkotmánybíróság szerepét – mondta Vörös Imre kedden a Klubrádióban.

Vörös jogértelmezése szerint az Alkotmánybíróság nem foglalkozik a közhatalom kizárólagos birtoklására törekvéssel – pedig ezt az Alaptörvény is tiltja. Ezért egy új országgyűlésnek nem lenne más lehetősége, mint átvenni az Ab szerepkörét, és kimondani, hogy mely törvények alkotmányellenesek.

A közhatalom kizárólagos birtoklására törekvés is alkotmányellenes, amely ellen törvényes eszközökkel mindenki jogosult és köteles fellépni. Hogy ez befejeződött-e, és alkotmányellenes-e a helyzet, annak megítélése az Országgyűlés által erre a célra létrehozott Alkotmánybíróság feladata – mondta Vörös. Úgy látja, nincs más szerv, mint az Országgyűlés, amely létrehozta és megbízta az Alkotmánybíróságot: neki kell belátnia, hogy ezt a rendelkezést tekintve a testület „kiszállt az alkotmánybíráskodásból”, ezért vissza kell vennie ezt a feladatkört ezt a cikkelyt érintően.

Arra a kérdésre, hogy ha az ellenzék hatalomra kerülve alkotmányellenesnek minősítené a Fidesz törvénykezésének számos elemét, akkor ez miért ne ismétlődne meg például a Fidesz visszatérése esetén a hatalomba, Vörös Imre azt mondta: a papír sok mindent elbír, a jognak vannak határai, le lehet írni sok mindent törvényként, de hogy a valóságban mennyire érvényesítik, az más kérdés (ezt mutatja az Alkotmánybíróság mostani ténykedése is). Szerinte ez nem elsősorban jogi kérdés, a társadalom reakciójától függ, hogy diktatúrában szeretnének-e élni az emberek, vagy sem. Említette Ausztriát, ahol a volt alkancellár, a szélsőjobboldali Heinz-Christian Strache ibizai videójából világbotrány lett, megbukott a kormány, és az alkotmánybíróság segítségével meg lehetett oldani a válságot, majd új választást tartani.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.