Nagyságrendekkel drágulnak mától a BKV-jegyek

Tíz év után szeptember elsejével emeli a tömegközlekedés egyes jegyárait a BKK. A bérletek áraihoz nem nyúlnak, ezzel is ezt az utazási költséget igyekeznek ösztönözni.

 

2023. szeptember 1., 09:37

Szerző:

A mai naptól a vonaljegy ára 350 forintról 450-re emelkedik; a 10 darabos gyűjtőjegy 3000 helyett 4000 forintba kerül majd; a járművön vásárolható vonaljegy ára 450-ről 600 forintra emelkedik.

A változatlan jegy- és bérletárakat hosszú ideig tartani tudta a közlekedési vállalat.

A Covid-járványt követően azonban erős hiány mutatkozott a jegybevételek terén. 2020-ban drasztikusan csökkent az utasszám, a szolgáltatást viszont változatlan szinten fenn kellett tartani.

Amikor kezdett volna már visszaállni az egyensúly, a Covid után a gazdasági válság (üzemanyagár-emelkedés) és az infláció vert oda a közösségi közlekedés szolgáltatóinak.

A bérletek ára nem változik, a 14 éven aluliak, valamint az álláskeresők ingyenes utazása is megmarad – emlékeztet a 444.hu.

(Kiemelt kép: a metrójáratokat is érinti a jegyárak emelése. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.