Volán-sztrájk: a sofőrök kártyáztak, az utasok várakoztak

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vasárnapra és hétfőre hirdetett Volánbusz-sztrájkot

2024. január 29., 09:04

Szerző:

A gödöllői buszállomáson reggel 6-kor élénk a forgalom. Egymás után indulnak a járatok, köztük a budapesti állomásra is. Főként diákok vacognak a hidegben. Reklamálót nem találunk, de a pénztárosok készséggel igazítanak el bárkit – derül ki a a Blikk helyszíni riportjából. „Úgy döntöttem, felveszem a munkát, nem látom értelmét ennek a volán-sztrájknak. Egész nap dolgozni fogok, de nem ítélem el azokat sem, akik nem vették fel a munkát” – mondja, mielőtt becsukta az ajtót és útnak indul.

Az állomás vezetője mosolyogva nyújt kezet, de – mint mondja – nem nyilatkozhat. Legkevésbé arról, hogy a buszvezetők hány százaléka nem vette fel a munkát. Hozzáteszi: erre azért van szükség, mert a legkülönbözőbb számok keringenek, és nyilvánvalóan minden állomáson mások ezek az arányok. A sztrájkolókkal nem beszélhetett a lap munkatársa.

A buszvezetők, akik nem veszik fel a munkát, külön helységben várakoznak. Elszámolásokat készítenek, vasárnap beszélgettek, voltak, akik kártyáztak. Úgy hallottam, vannak városok, ahol jóval magasabb a munkabeszüntetők aránya. Nincsenek kiközösítve, a kollégák ugyanúgy köszönnek. Még egy teát is hozott az egyik a főnökeinek a sztrájk alatt – mondja mosolyogva egy neve elhallgatását kérő fiatalember.

Egy másik utas a lapnak azt mondta: Hatvanból akartak Gödöllőre utazni, az a járat nem indult, és jó sokan lemaradtak így.

„Mi is a 6.20-as vonattal voltunk kénytelenek eljönni. Szerencsére innen már tovább tudunk menni a kinézett busszal Szadára” – mondja az asszony.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a nem közlekedő helyközi, helyi és Budapest környéki agglomerációs kék buszokról a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni. A sztrájk alatt az alábbi járatok várhatóan nem közlekednek. A Volán azt írja, a sztrájk ideje alatt is biztosítják az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően. Amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik.

Mint ismert, az országos sztrájkot azért hirdették meg, mert a MÁV-Volán vállalatcsoportnál tartott bértárgyaláson három év alatt átlagosan bruttó 25 százalékos alapbér-növekedést, idénre pedig egységesen 70 ezer forint keresetfejlesztést ajánlott a vezetés. A 9 leányvállalat dolgozóit képviselő reprezentatív szakszervezeti vezetők többsége ezt elfogadhatónak tartotta, a SZAKSZ viszont ragaszkodik az egy évre szóló megállapodáshoz, és az idei, legalább havi 90 ezer forintos bérnövekedéshez.

A SZAKSZ nem írhat alá hároméves bérmegállapodást

Az már teljesen biztosnak látszik, hogy a SZAKSZ egyedül marad abban, hogy nem köt hároméves bérmegállapodást a munkáltatóval. A MÁV-Volán csoport vezérigazgatója, a holnapi napon írásban fogja közölni, – valószínűleg ismételten a három évre szóló – legújabb bérajánlatát, amiről a munkáltató a szakszervezetekkel, január 30. napján folytatná a bértárgyalást – fogalmazott a szakszervezet Facebook-oldalára feltöltött közleményben Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke.

„A kilenc szakszervezetből, már nyolc hajlandó lenne, MÁV-Volán csoport szinten, hároméves bérmegállapodást kötni, egyedül a SZAKSZ az, aki ezt a kezdetektől fogva következetesen elutasítja. Abban az esetben, ha a január 28-29. napján megtartott sztrájkunk ereje nem éri el azt a mértéket, ami a tulajdonost jobb belátásra bírja, akkor a munkabeszüntetés után, mindent el fog követni, hogy a SZAKSZ is beálljon a sorba és fogadja el, a MÁV-Volán csoport több éves bérfejlesztési ajánlatát.”

Hozzátette: viszont akkor, ha egy elsöprő erejű munkabeszüntetéssel kinyilvánítjuk azt, hogy nem fogadjuk el a hároméves bérmegállapodást és az abban foglalt megalázóan alacsony mértéket, akkor ezzel a sikerrel felvértezve folytathatjuk a bértárgyalást a munkáltatóval – fogalmazott Dobi István.

(Kiemelt képünk forrása: Volánbusz Zrt. hivatlaos Facebook oldala)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.