Ötven százalék feletti a buszsofőrök sztrájkjának támogatottsága

Dobi István úgy véli, hogy a hétfői szrájkkal képesek lesznek csapást mérni a munkáltatóra és a tulajdonosra is, így kikényszerítve az azonnali tárgyalások megkezdését. 

2023. december 11., 15:02

Szerző:

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedés Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke közösségi oldalán jelentett be, hogy egyre többen csatlakoznak a meghirdetett munkabeszüntetéshez – írja a HVG.

Vasárnap a szrájk  támogatottsága 50-60 százalék körül mozgott, ez a szám hétfő reggelre elérte a 80  százalékot. A munkavállalók aktivitására számítanak azokon a területeken is, ahol mindössze 5-15 százalékos részvételi arányt tudtak elérni a sztájk első napján. Dobi úgy véli, hogy a hétfői szrájkkal képesek lesznek csapást mérni a munkáltatóra és a tulajdonosra is, így kikényszerítve az azonnali tárgyalások megkezdését. 

Egy másik posztban arról számol be, hogy a Közúti Közlekedési Szakszervezetének (KKSZ) egyik alapszervezetének elnöke hétfőn a SZKSZ területi elnökével konfrontálódott és „felszólította a sztrájk lebonyolítását felügyelő tisztségviselőjüket, hogy ne folytasson agitációt a sztrájk mellett”.

A Volánbusz Zrt. vasárnapi közleményében arról tájékoztatta az utasokat, hogy az SZKSZ által szervezett sztájk első napján nem alakult ki káosz és számottevő fennakadás sem. A közleményben azt írják, hogy a munkavállalók nagy része nem ért egyet a bérkövetelések ilyen jellegű, radikális érvényesítésével és felvette a munkát.  Ezzel szemben a SZAKSZ sikeresnek ítélte a sztrájkot, és kijelentette: a káosz okozása nem szerepelt a céljaik között. 

(Kiemelt képünk forrása: Volánbusz Zrt.  hivatlaos Facebook oldala)