Decemberi menetrendváltozásokra figyelmeztet a MÁV

Tíz regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon augusztus elseje óta ideiglenesen vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. December 10-étől – a szokásos éves menetrendváltás keretében – kisebb mértékben ezeken is változik a közlekedés.

2023. december 6., 16:07

Szerző:

A cél, hogy a vonatokhoz való csatlakozások kedvezőbbek legyenek, illetve a MÁV és a Volánbusz integrációjából következő előnyöket még hatékonyabban ki lehessen használni az érintett térségek közlekedésében.

A regionális közlekedésben évek óta tapasztalható járműhiányt ugyanakkor hosszabb távon csak a MÁV-START által kidolgozott járműstratégia végrehajtásával lehet megoldani – írja a közlekedési vállalat. Az ezt is magában foglaló, 10 éves vasútfejlesztési koncepciót a szaktárca kormányelőterjesztéssé formálta és benyújtotta a Magyarország kormányának.

Hozzáteszik: a módváltás után sem csökkent az utazások száma az adott viszonylatokon. A párhuzamosan közlekedő vagy azonos településeket összekötő menetrend szerinti buszjáratok átvették a helyi utasok egy részét, mivel az ország- és vármegyebérletek bevezetésének köszönhetően megszűnt az az évtizedes kényszer, hogy egy jegytermékkel az utasok a Volánbusz és a vasút szolgáltatásai közül szigorúan csak az egyiket használhatták - olvasható a mavcsoport.hu közleményében.

Menetrendi változások december 10-től:

38-as számú Nagyatád—Somogyszob vonal

A Nagyatádról 22:26-kor induló 38958-as számú vonathelyettesítő autóbuszjárat megszűnik, a többi változatlan menetrenddel közlekedik. A Nagyatádról 22:30-kor Somogyszobra közlekedő menetrendszerinti autóbuszjárat december 10-től már hétvégéken is – ezáltal mindennap – közlekedik.

47-es számú Dombóvár—Komló vonal

A vonathelyettesítő járatok a jelenlegi közúti vonalvezetéstől eltérő, rövidebb útvonalon, Magyarhertelend és Godisa vasútállomások érintése nélkül közlekednek kétóránként. Ezekkel a gyorsabb járatokkal egyrészt a korábbi vasúti menetidőkhöz közelíthető az autóbuszok menetideje, másrészt Dombóváron biztosított a csatlakozás a Mecsek InterCitykre Budapest felé és vissza. Magyarhertelend és Godisa településeket a menetrendszerinti Volánbusz járatok szolgálják ki.

A jelenlegi hajnali, 4:31-kor induló Dombóvár és Komló, valamint esti, 20:36-kor induló Komló és Dombóvár közötti vonat helyettesítő járat megszűnik.

78-as számú Balassagyarmat—Ipolytarnóc vonal           

Változatlanul napi négy pár helyettesítő járat közlekedik, azonban Balassagyarmaton a Dózsa György utcai buszmegállóban is megállnak. Emiatt két perccel változik az ipolytarnóci indulás és érkezés.

89-es számú Miskolc—Tiszaújváros vonal

A vonathelyettesítő járatok rövidebb viszonylatban, Nyékládháza és Tiszaújváros között közlekednek december 10-től. Nyékládházán a füzesabonyi csatlakozásokhoz igazodva reggelenként egyedi, utána kétórás ütemes menetrend szerint járnak. A buszok Nyékládházán csatlakoznak az új fővonali menetrend szerint közlekedő vonatokhoz, melyek napközben Nyékládházáról Füzesabonyba óra 33 perckor, Miskolcra pedig óra 13 perckor indulnak.

Tiszaújvárosban a vasútállomás előtt kialakított ideiglenes autóbusz-megállóhely helyett az autóbusz-állomás lesz a helyettesítőbuszok kiindulási- és végállomása, éppen ezért a tiszaújvárosi vasútállomás pénztára menetrendváltásig, december 9-ig tart nyitva.

98-as számú Abaújszántó—Hidasnémeti vonal

Az Abaújszántóról 9:02-kor és a Hidasnémetiből 10:07-kor induló vonathelyettesítő járatok (35242, 35245) megmaradnak. Azonban a lakosok, utasok számára kedvezőbb helyen, Abaújszántó Piactér buszmegállóból indulnak, illetve odáig közlekednek. Továbbra is biztosítják a csatlakozást a vonatokhoz a Mezőgazdasági Szakközépiskola megállóhelyen. A többi négy pár vonathelyettesítő járat megszűnik. A meglévő menetrendszerinti buszjáratokkal biztosítjuk az eljutást.

103-as számú Karcag—Tiszafüred vonal

A vasútvonal mentén megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló menetrendszerinti buszokkal biztosítják az utazást. Délelőttönként továbbra is közlekedik egy helyettesítő járatpár, továbbá a turisztikai szezonban, március 15-től november 3-ig késő délutánonként is közlekedik egy járatpár, mindkettő Tiszafüreden a Tisza-tó sebesvonathoz csatlakozik. (Március 15-től május 20-ig és szeptember 7-től november 3-ig szombat, vasárnap és ünnepnapokon, május 21-től szeptember 1-jéig pedig naponta.)

Egy délutáni menetrendszerinti busz viszonylatát meghosszabbítják. Karcag vasútállomástól közlekedik Tiszafüredig, további néhány buszjárat menetrendje kis mértékben módosul.

114-es számú Mátészalka—Csenger vonal

Egy vonathelyettesítő járatpár közlekedik továbbra is a délelőtti időszakban minden nap. A Mátészalkáról 9:03-kor és a Csengerről 10:03-kor induló helyettesítőbusz menetrendje változatlan marad. A másik járatpár helyett a menetrendszerinti buszokkal biztosítják az eljutást.

A korábbi Csenger–Debrecen viszonylatú, vonathelyettesítő buszként Csengerről 5:23-kor induló, majd Mátészalkáról 6:24-kor vonatként továbbinduló járat (36229) december 10-től csak Mátészalka és Debrecen között fog közlekedni 6327-es számú vonatként. A menetrendje nem változik Mátészalka es Debrecen között.

121-es Mezőhegyes—Újszeged vonal, 125-ös számú Mezőhegyes—Battonya vonal

Egy Battonyáról 9 órakor induló vonathelyettesítő járat Battonya-Mezőhegyes-Szeged között és egy Szeged autóbusz-állomásról 11:35-kor Mezőhegyesre induló közlekedik december 10-től. Mindkettő érinti Makón és Szegeden az autóbusz-állomást.

A Battonya és Mezőhegyes közötti vonathelyettesítő járatok helyett a menetrendszerinti buszokkal biztosítják az eljutást, emiatt egyes buszjáratok menetrendje kis mértékben módosul december 10-től: a Battonyáról Mezőhegyesre munkanapokon 4:55-kor induló 4955/562-es számú buszjárat 5 perccel korábban, és minden nap közlekedni fog, ezáltal a Mezőhegyes vasútállomásról 5:30-kor Mezőtúrra induló vonathoz (37329) továbbra is megmarad az átszállási kapcsolat.

146-os számú Lakitelek—Kunszentmárton vonal

Az öt vonathelyettesítő járatból a négy délutáni és esti helyett a menetrendszerinti buszokkal biztosítják az utazást. Kunszentmártonból a reggeli helyettesítőjárat (37219) továbbra is közlekedik, 5:20-kor indul. Egyes buszjáratok menetrendje kismértékben módosul, valamint több Kunszentmárton-Tiszaug közötti járat viszonylatát meghosszabbítják, Tiszaug és Lakitelek között fognak közlekedni.

(Kiemelt kép illusztráció. Forrás: mavcsoport.hu)