Rekordidő alatt zavarná le a kormány a vízszolgáltatók államosítását

Az energiaválság miatt fenntarthatatlan vízművekre visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak az önkormányzatok, így novemberig már be is következhet az államosítás.

2022. augusztus 15., 14:52

Szerző:

Visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak az önkormányzatok a Nemzeti Közmű Zrt.-hez, így az államosítás ezen a területen akár novemberig végbe is mehet – írja a HVG.hu. A rezsiárak növekedése és a rezsicsökkentés kivezetése a lap részletes cikke szerint olyan anyagi helyzetet teremt az önkormányzati tulajdonban lévő vízszolgáltatók számára, amelyben az anyagi helyzetük rendezését egyedül az állami átvételtől várhatják.

A hírportál információi szerint az ajánlat a vízművekre minden önkormányzathoz augusztus legelején érkezett meg. Ennek jogi alapja egy 2021-es törvény, amely lehetővé teszi önkormányzatoknak a vízművek ingyenes átadását az állam részére, amennyiben azok fenntartása meghaladja az adott önkormányzat anyagi lehetőségeit. A törvény adta lehetőséggel az összesen 133 kelet-magyarországi településen vízellátást szolgáltató Alföldvíz Zrt. már akkor élt is.

Az önkormányzati cégek vezetőit most, az új terv miatt augusztus elején összehívta egyeztetésre a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, aki tavaly még a törvénytervezet és a törvény éles kritikusa volt, mostanra úgy látja, a vízközmű-szolgáltatók és az önkormányzatok az elharapódzó energiaválság miatt olyan kilátástalan helyzetbe kerültek, hogy gyakorlatilag az ingyenes államosításon kívül más lehetőségük nem is maradt.

A SzegedMa hírportál által megszerzett minisztériumi dokumentum, ami a HVG.hu információi szerint az augusztus eleji tárgyalások tárgya is volt, úgy fogalmaz, augusztus végéig kellene az önkormányzati cégeknek szándéknyilatkozatot adni arról, államosítani szeretnék a vízműveiket. A tulajdonosi döntéseket a TIM pedig a tervek szerint már szeptember 20-ig minden cég esetében meg is hozná.

A SzegedMa által megszerzett dokumentum a Szegedi Vízműtől származik. Információik szerint a fele részben francia magántulajdonban álló cégnél a szegedi önkormányzat még vizsgálja, milyen más lehetőségeik lennének.

(Kiemelt kép: A margitszigeti víztorony. Fotó: Wikimedia Commons)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.