Vízkorlátozás ellenére szétlocsolják a szilvásváradi lovaspályát

Hőségriasztás idején a vízszolgáltatók óva intenek mindenkit a felesleges vízfogyasztástól, viszont úgy tűnik az Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpontját ez nem igazán érdekli. 

2022. július 28., 18:41

Szerző:

„Egy csepp figyelem! Mert minden csepp számít!” – idézi a Magyar Narancs a Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. felhívását. Július 19-től az ellátásbiztonság fenntartása érdekében azt kérték, lehetőség szerint kerüljék el az egyidejű, nagy mennyiségű vízvételezést: az öntözést és a medencetöltést. A kérés az érintett időszakban a kommunális ivórendszerre kapcsolt automata locsolóberendelések leállítására is érvényes. 

Ám az Állami Ménesgazdaság Lipicai Lovasközpont a Magyar Narancs felvételei alapján nem tartotta be az előírtakat, és július 25-én napközben a lovasközpont automata locsolórendszere órákon át működésben volt, ami intenzíven locsolta a homokos talajt. A lap felkereste a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságot, hogy kérdőre vonják őket, de egyelőre nem kaptak választ. Eközben források arról számoltak be a lapnak, hogy az öntözéssel a hőségriasztás idején sem álltak le. A lap emlékeztet, hogy Szilvásváradon egyik legféltettebb természeti kincse, a közeli Szalajka-völgyben található Fátyol-vízesés kiszáradt. 

A stadiont Mészáros Lőrinc egyik cége építette, a beruházás induló 1,7 milliárdos költsége végül 6,8 milliárd forintig növekedett.

(Kiemelt képünk: Szilvásvárad, 2020. szeptember 16. 2018 augusztusában adták át a Lipicai Lovasközpont nyitott részét. A 6500 férőhelyes lelátó fedett része. Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László)

 

 

 

 

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.