Nagy a baj – drágul a víz

Vége a rezsicsökkentésnek, a víz is pénzbe kerül, ráadásul többe, mint eddig hittük. Sajtóhírek szerint öt köbméteres fogyasztás felett már piaci árat kellene fizetni a szolgáltatásért.

2023. július 22., 18:22

Szerző:

A vízműveket tömörítő szakmai szervezet részéről úgy nyilatkoztak az ATV Híradójának, hogy nem lehet fenntartani a 10 éve változatlan árakat és a végzetesen leromlott vízvezeték-hálózatot.

,,Országosan átlagosan 100 liter vizet bepumpálunk a hálózatba, 75 liter víz jut el a fogyasztóhoz a 25 liter víz pedig elszivárog a talajban, elfolyik csőtöréseknél vagy pedig elfolyik csőkötéseknél" – nyilatkozta Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

Hozzátette: hogy a vízért mennyit fizetünk, a kormány állapítja meg. Az országban létező 4000 féle díjat 2013-ban befagyasztották. Kurdi Viktor szerint amennyiben az egységesség felé teszünk lépéseket, akkor nem lesz elegendő azt megmondani, hogy havonta 5 vagy 7 köbméterig kedvezményes árú e vagy sem az ivóvízszolgáltatás.

Véleménye szerint a jelenleginél összetettebb díjrendszerre van szükség, ennek a kifejlesztése azonban hosszú hónapokat vesz: leghamarabb 2024 január elsejétől várható kézzelfogható eredmény.

A Víz Koalíció is támogatja a vízdíjemelést. Magyar Ágnes, a koalíció képviselője a megszellőztetett öt köbméteres határt igazságtalanul alacsonynak gondolja. A szervezet önkéntese ugyanakkor tarthatatlannak gondolja, hogy sokan pazarolják a vizet, és végtelen erőforrásként tekintenek a csapvízre, pedig nem az.

,,Mondjuk támogatunk egy bizonyos csoportot, akkor ennek az összes következményét érdemes lenne átgondolni, hogy az mi mindent fog maga után vonni itt például a teljes infrastruktúra nincs felkészülve a budapesti agglomerációban se a forgalomra, se a vízhasználatra, se az elektromos áram használatára" – közölte az ATV-vel Magyar Ágnes.

Szervezetük egy friss tanulmányban kimutatta, hogy a jelenlegi országos felújítási ütemmel számolva Magyarország vízvezetékrendszere 304 évente tudna kicserélődni, miközben a vezetékeket kevesebb mint 100 évre tervezték.

(Kiemelt kép: illusztráció – egy pohárba vizet eresztenek egy kerti vízcsapból. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)