Visszautasítja a kormánypárti politikusok beszólásait a bírói egyesület

Felhívták „a törvényhozó és a végrehajtó hatalom meghatározó szereplőit”, hogy határolódjanak el az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő kijelentésektől. De hát épp ezek a szereplők rúgtak a bírói karba...

2017. november 23., 06:41

Szerző:

A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) sajnálattal tapasztalta, hogy az elmúlt napokban a jogállamiság kereteit feszegető, a bírói függetlenséget megkérdőjelező, a bírákat és a bírói kart indokolatlanul sértő kijelentések, illetve vélemények láttak napvilágot mértékadó politikusok nyilatkozataiban – közölte saját honlapja címoldalán a szervezet.

„Ezek a gyakran megalázó, kirekesztő és elfogult kijelentések alkalmasak az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítására, a bírói karban félelem keltésére, és sértik az Alaptörvény 26. cikkében deklarált alapelvet.”

A bírói függetlenség alkotmányos elvének sérelmét a Mabie eddig kevéssé rótta fel az Orbán-kormánynak, ám a szakmai érdekképviselet most azt is írta, alapszabályában írt kötelezettségének eleget téve mindig fellépett a bíróságokat, bírákat ért alaptalan támadásokkal szemben, különösen akkor, ha azok nyíltan és közvetlenül az igazságszolgáltatást érintették.

„A Mabie ezért felhívja a törvényhozó és a végrehajtó hatalom meghatározó szereplőit, hogy a jogállamiság védelme érdekében mindenkor határozottan lépjenek fel, és az egyesülettel egyetértve határolódjanak el az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő kijelentésektől.”

Érdekes, hogy a közlemény nem nevezi néven az utóbbi napok termésének „fáit”, azaz Budai Gyulát és Lázár Jánost. Mint ugyanis megírtuk: Budai kedden nagyot alakított az Országgyűlés igazságügyi bizottságának az ülésén, ahol az egykori fideszes elszámoltatási biztos lekommunistázta a bírói kart.

Persze a Mabie önérzetét vélhetően nem az elbukott elszámoltatási ügyei miatt durcás Budai, sokkal inkább a Miniszterelnökséget vezető miniszter sértheti. Lázár ugyanis a múlt heti kormányinfón a Kúria egyik bírája, Baka András felelősségének és a magyar államban szembeni – a kancelláriaminiszter által feltételezett – sértettségének tudta be azt az ítéletet, amely jogerősen kimondja, hogy a tao közpénz, így aszerint kell vele elszámolni, magyarán minden adata közérdekből nyilvános.

Baka András még főbíróként
Fotó: Népszabadság-archív

Baka András volt főbíró, akit az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után az igazságügyi törvények reformjára hivatkozva mandátuma lejárta előtt menesztett.

Az egész Európában példátlan jogsértés miatt 2014-ben a strasbourgi emberi jogi bíróság elítélte a magyar államot. Utóbbi ugyanis – valójában a kormány – megsértette a 2011 végén menesztett főbíró véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogát, illetve a jogorvoslathoz való jogát, így a tisztességes eljárás követelményét is – mondta ki a strasbourgi emberi jogi bíróság. Az egyhangú ítélettel igazolást nyert, hogy Baka Andrást azért váltották le az egykori Legfelsőbb Bíróság – amelyet ezzel egy időben neveztek át Kúriává – éléről, mert bírálta a Fidesz törvényeit.

Emlékezetes, a volt főbíró több alkalommal nyilvánosan kifejtette az Orbán-kormány törvényalkotásával, elsősorban az igazságszolgáltatást érintő átalakításokkal kapcsolatos erősen negatív véleményét és aggályait. Baka többször tiltakozott például a semmisségi törvény és a bírói kényszernyugdíjazás ellen, a bírósági rendszert érintő törvények parlamenti vitájában pedig példátlanul kemény kritikákat fogalmazott meg a bírói függetlenség védelmében. Ezek után a Fidesz–KDNP 2011. december 30-án elfogadta az új Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, amelyben kimondták, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke és annak helyettese az új alkotmány életbe lépésével távozik posztjáról.

Baka menesztésével szemben a Mabie annak idején nem emelt kifogást.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.