Viharos szél, napsütés és csontig hatoló hidegfront

Időjárás által vert napra ébredtünk kedd reggel, mutatjuk lehet-e még rosszabb. 

2023. január 31., 13:34

Szerző:

Kedden egy hidegfront hatására változóan napos-felhős idő várható, a felhőátvonulásokból elszórtan számíthatunk futó záporok, elsősorban a magasabb tájakon hózáporok, hódarazáporok kialakulására.

Sokfelé erős, főként a Dunántúlon viharos lesz az északnyugati szél.

Kora délután 4-9 fok várható – írja az Időkép.

A sokfelé erős, főként a Dunántúlon viharos északnyugati szél csökkentheti jelentős mértékben a járművek menetstabilitását.

Elszórtan záporok, néhol hózáporok okozhatnak átmenetileg vizes, csúszós útszakaszokat.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. A fronthatás miatt figyelmetlenebbek lehetünk az utakon, így tartsunk elegendő követési távolságot, vezessünk körültekintően, óvatosan! – írják, mire kell ügyelnünk vezetés közben.

Az orvosmteorológia jelentésük szerint 

hidegfronti hatás terheli szervezetünket, így gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a rossz közérzet és fejfájás, amit a többfelé erős, viharos szél tovább fokozhat, valamint emiatt alacsonyabb lesz a hő- és komfortérzet, nyugtalanság, ingerültség jelentkezhet.

Felerősödnek a görcsös panaszok, a kismamáknál korábban megindulhat a szülés. A napos időszakok viszont javíthatják a hangulatunkat, közérzetünket. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk melegen, rétegesen, figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre – teszik hozzá.

Szerdán a délnyugati országrész kivételével marad a szeles idő, a többször erősen megnövekvő felhőzetből több helyen is kialakulhatnak záporok, hódarazáporok.

Néhol esetleg az ég is megdörrenhet. Hajnalban -4, +3, napközben 5-11 fokot mérhetünk.

(Kiemelt képünk: Szélzsák nagy erejű szélben a Pécs-Pogány repülőtér hangárján 2020. február 10-én. MTI/Sóki Tamás)

08:55

Meghalt egy ember Budapesten, egy erzsébetvárosi társasházi lakásban keletkezett tűzben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese kedden az MTI-vel.

08:28

Az ukrán-magyar határszakaszon 4072-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3702-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.