Pusztított éjjel a vihar az országban

A rekkenő hőség után letarolta a vihar az országot. 

2021. augusztus 17., 06:26

Szerző:

Hatalmas vihar rázta meg az országot hétfő éjjel, ami a károk mellett lehűlést és hidegfrontot is hozott. Fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le az ország több részében, villám csapott házakba, az egyik teteje kigyulladt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról számolt be, hogy  összesen 151 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A legtöbb munkát Zala megyében, azon belül is Zalaegerszegen adta a vihar a tűzoltóknak, de többször riasztották őket Budapesten, Pest, Fejér és Nógrád megyében is.

Szinte az összes beavatkozásra azért volt szükség, mert a hirtelen felerősödő viharos szél faágakat tört le, de volt ahol egész fákat döntött ki. Ezeket a lakóházakra, garázsokra, utakra, elektromos vezetékekre dőlt veszélyes fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóegységeknek. Két családi házba is villám csapott: Budapest tizenhetedik kerületében a Gombosi utcában, és Szakolyban, a Fenyves utcában is villám csapott az épületbe, emiatt kigyulladt a tető. A tűzoltók mindkét égő ház tüzét eloltották, személyi sérülés nem történt.

Sajópüspökiben, a Rákóczi Ferenc utcában lakóházra dőlt három fenyőfa, amelyek elektromos vezetéket is leszakítottak. A Hősök terén az erős szél gyökerestül kicsavart a földből egy fát, amely rádőlt a villanyvezetékre. Kidőlt fa és leszakadt elektromos vezeték nehezítette a közlekedést a 26-os főúton is, Bánréve térségében. Ott a Kossuth Lajos utcájába riasztották az ózdi hivatásos tűzoltókat, ahol villanyvezetékre dőlt egy fa. Serényfalván, az Ady Endre úton egy nagy méretű fa kettétört, és megrongálta egy családi ház tetőszerkezetét. Mikóházán, a Rákóczi Ferenc utcában villanyvezetéket szakított le egy faág, amely több kerítésre rádőlt. A tűzoltók az áramszolgáltató munkatársaival közösen dolgoznak a helyszínen. A megye tűzoltóegységei dolgoznak a károk felszámolásán – írták.

(Kiemelt kép: Nagykanizsa, Villámok cikáznak az égbolton Nagykanizsa felett 2019. július 27-én éjjel. MTI / Varga György)

08:23

Mindent megteszünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát! - olvasható Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, amelyet a Védelmi Tanács ülése után adott közre.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.