Vidnyánszky szerint sikertelen volt a liberális támadás

Többen jelentkeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, mint tavaly. A kuratórium elnöke azt szeretné, ha a FreeSzfe együtt építené velük az egyetemet.

2021. február 22., 08:12

Szerző:

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az SzFE kuratóriumának elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, hiába riogattak azzal sokan, hogy a modellváltás miatt előfordulhat, hogy senki nem fog jelentkezni a Színművészetire, eddig közel 1200 fő fizette be a jelentkezési díjat, ami majd hetven fővel, öt százalékkal több a tavalyi adatnál. Ez azért megnyugtató, mondja, mert igen hangos propagandát folytattak az ellen, hogy a fiatalok jelentkezzenek az egyetemre. A színházigazgató azt is megemlítette, az uszító erők üzentek a drámatagozatos középiskoláknak: agitáljanak a gyerekek közt, hogy ne jelentkezzenek a Színművészetire. Szerinte jól látszik ebből a számból, hogy céltudatos, álmaikat soha fel nem adó fiataljai vannak az országnak, akikre büszkék lehetünk. Hozzátette, mindössze négy hallgató hagyta el az egytemet, többen pedig passziváltak, tehát félévet halasztottak, elsősorban a járvány miatti online oktatás nehézségei miatt.

Arról is beszámolt, az Emmi úgy döntött, február 25-től újrakezdhetik a gyakorlati órákat. Ezeket a színészeknek a Szentkirályi utcai, illetve a Rákóczi úti termekben tartják, a filmes képzéseket pedig a Duna TV egykori épületében, ahol a felújítások megtörténtek. Arra a kérdésre, hogy lesz-e új Ódry Színpad, Vidnyánszky Attila azt mondta: „Az Uránia Nemzeti Filmszínház nagyterme, amely egykor színházként működött, lesz majd a vizsgaelőadások helyszíne. Persze addigra alakítunk a színpadon, felszereljük, semmivel sem lesz rosszabb a Vas utcai Ódry Színpadnál.” Utóbbival kapcsolatban megerősítette, vissza fogják adni azt a református egyháznak.

A Színművészeti kuratóriumi elnöke reagált arra is, hogy az Erzsébetvárosi polgármester odaadta a FreeSzfe Egyesületnek a Molnár Antal Zeneiskola számára felújított épületet. (Niedermüller Péter azóta visszavonta az intézkedést.) „Inkább megpróbálják szétszakítani az egyetemet, minthogy közösen építenék azt velünk. Inkább elfoglalnak egy zeneiskola számára felújított épületet, miközben évtizedekig hagyták saját intézményüket lepusztulni.”

Végül a színházigazgató arról is beszélt, ahogy az elején megígérték, mindenki azokkal a tanárokkal folytathatja, egészen a végzésig, akik felvették őket. „Nem küldtünk el egyetlen tanárt sem. Maguk döntöttek a távozásuk mellett azok, akik otthagyták az osztályaikat. Mi azt mondjuk, tanítsanak, maradjanak. Ők állítják, hogy ellehetetlenült a helyzetük” – jelentette ki Vidnyánszky Attila.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.