A Berliner Ensembe nem lép fel Vidnyánszky fesztiválján

2020. szeptember 5., 15:52

Szerző:

 Az egyik leghíresebb európai színház, a Berliner Ensemble így támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és oktatóinak a tiltakozását.

Lemondta részvételét a budapesti MITEM fesztiválon a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble – írja a hvg.hu. Az egyik leghíresebb európai színház közleményét az SZFEHallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalán tették közzé.

Az Oliver Reese intendáns által jegyzett közleményben azt írják: támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondják a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.

A közlemény szövege: 

„A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.”