Videón: az illatos és csodaszép mézeskalácsfalu

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák. A Mikulás, a szarvasokkal vontatott szán, sőt még az Országház is mézes tésztából sült ki. 

2023. december 2., 13:27

Szerző:

Geresdlakon az egész települést megmintázzák, bájos figurákkal, kreatív ötletekkel kiegészítve méghozzá mézeskalácsból. Lovak, tehenek, fenyőfák és megannyi látványosság tarkítja a településrészeket (Püspöklakot, Geresdet és Kisgeresdet) is elkülönítő illatos makettet. A már elkészült épületek között az ötletgazda, Kettné Schmidt Tímea mesélte el a különleges falu történetét a BAMA-nak. Elmondta, minden évben új témát jelenítenek meg. Idén egy Magyarország-térkép is kiegészíti a látványosságot, külön kijelölve rajta a helyi túracsoport által bejárt helyszíneket, sőt, az Országház is kisült a mézes tésztából. 

A kezdeményezés 15 éve indult, eleinte az iskolában, majd a templomokban helyeztek el apró mézeskalácsfalut, ám egyre többen kapcsolódtak be a munkálatokba, így a Hunyadi utca 21. szám alatti közösségi térbe került a mára kiterjedt méreteket öltő látványosság, mely adventen túl is nagy számban vonzza a látogatókat. „A sütés november elején kezdődik, rendszeresen összegyűlünk a közösséggel. Néhányan otthon készítik el a saját házuk mását, van, aki méretarányosan” – mesélte Tímea. A települést domborzatilag is híven tükröző makettben helyet kapott az ukrán menekültek háza, illetve a nagy számban itt élő finnek otthonai.

A részletekre is hangsúlyt fektetnek, ebben Polgár Zsuzsa a segítőjük, az ő receptjét használják. „Kell 76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 csipet só, 2 kávéskanál mézeskalácsfűszer és 1 kávéskanál szódabikarbóna. 5 dkg margarint 4 evőkanál mézzel felmelegítünk forróra, ezt öntjük a többi összetevőhöz, majd jön a gyúrás. A máz akkor tökéletes, ha egy tojásfehérjéhez 15 dkg porcukrot keverünk. Ahhoz, hogy fényt kapjanak, egy egész tojást és egy tojássárgáját keverünk össze, majd, legjobb, ha festőecsettel kenjük le a süteményeket, akkor lesz szép, egyenletes” – árulta el a kulisszatitkokat Tímea.

Megjelenik templomok mellett a babamúzeum, a német ház, a focipálya apró focistákkal, a közösségi ház és az iskola, illetve az óvoda is, helyenként apró mézeskalács emberkékkel kiegészítve és a Mikulást és szarvasokkal vontatott szánja is. December 3-án nyílik a látványosság. 

Habjánecz Tibor a település polgármestere elmondta,hogy a kezdeményezés mindig összehozza az embereket, még azokat is, akik nem sütnek. Az édes alkotásokat minden évben megcsodálhatják a látogatók, hiszen a mézeskalácsfalu folyamatosan látogatható az év során – ehhez előzetes bejelentkezés szükséges az önkormányzatnál. Az idei, újjáépített mézeskalácsfalu december 3-án 17 órakor nyitja meg kapuit a helyi közösségi házban, ahol a helyi gyermekek műsorral készülnek, a plébános pedig megáldja az elkészült alkotást.

(Kiemelt képünkön: Geresdlakon kiállított mézeskalácsfalu. Fotó: közzétett videó képernyőfelvétele)