Videón a Zámolyi-víztározó lehalászása és leengedése

A Magyar Országos Horgász Szövetség ugyanis a lehalászást, az Országos Vízügyi Főigazgatóság pedig a Zámolyi-víztározó leengedését kezdte meg.

2021. szeptember 26., 20:26

Szerző:

Már folyik a víz a Zámolyi-víztározóból a Pátkai-víztározóba, és a Mohosz is elkezdte a halállomány lehalászását – mondta el Siklósi Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Pecaverzumnak.

„Szakaszosan zajlik a leengedés, egyelőre csak kis mennyiségben. Naponta változik, és folyamatosan növelni fogjuk. Ez sem lesz rövid folyamat, egész októberben is zajlani fog. Az a fontos, hogy a Pátkai-víztározóból a Velencei-tóba meg tudjuk engedni a vizet, de egyelőre erről még szó sincsen” – folytatta az OVF szóvivője.

Elmondta, hogy a vizet, azért kell „pihentetni” egy kicsit Pátkán, hogy a levegő és a víz tovább hűljön, ezáltal javuljon a minősége.

A Pecaverzum kíváncsi volt arra is, hogy mi történik a lehalászott halakkal, kérdésükre a Mohosz főigazgatója Dérer István közölte: „a Zámolyi-víztározóban lévő halak becsült össztömege 800 mázsa körül lehet, és ebben még nincs benne az inváziós fajnak számító ezüstkárász (törpeharcsa és busa nincs a vízben).”

Azzal folytatta, hogy a lehalászott halak különböző horgászvizekbe kerülnek, a hálóba kerülő keszegeket viszont teljes egészében áttelepítik a Velencei-tóba. 

70 centiméteren állva csupán hét centiméterrel van a 72 éve mért legkisebb vízállás felett a Velencei-tó, ahol a nyár folyamán 110 mázsa hal pusztult el. A folyamat sajnos azóta sem állt meg, a legfrissebb beszámolók szerint agonizáló, 8-10 kilós amurokkal és madártetemekkel találkozhat, aki vízre száll, és bejárja a még víz fedte területeket – írja a Pecaverzum.

(Kiemelt képünk : 2021.06.25. A Velencei-tó vízellátási lánca a Zámolyi- és a Pátkai-víztározóból a Császár-víz patak segítségével. 2021 júniusában a Velencei-tó oxigén- és vízszintje lecsökkent és ezzel egyidőben nagyon sok hal elpusztult a tóban. fotó: Dimény András)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.