Veszélybe kerülhet a XV. kerület, a fideszesek nem szavazták meg a többlettel számoló költségvetést

2019. február 27., 11:51

Szerző:

Nem fogadták el a XV. kerület költségvetését a kedd esti szavazáson. Ily módon egyelőre nem lép életbe az önkormányzat saját anyagi forrásaiból kigazdálkodott, a központilag előírtnál tíz százalékkal nagyobb béremelés a kerületben dolgozó közalkalmazottaknak, például bölcsődei és óvodai dolgozóknak, valamint a kerületi köztisztviselőknek sem.

A huszonegy tagú képviselőtestületben többségre, azaz tizenegy szavazatra lett volna szükség a büdzsé elfogadásához, de csak tíz igen szavazatot adtak le. Németh Angélán, az ősszel időközi választáson győzelmet arató polgármesteren kívül a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, a DK, a Liberálisok és az MSZP képviselői voksoltak igennel, valamint a testület jobbikos és LMP-s képviselője, akiknek a költségvetéshez benyújtott módosító indítványait nagyrészt elfogadták.

A hét fideszes képviselő nemmel voksolt. Négyen tartózkodtak, közülük az egyik Móricz Eszter volt, akit korábban kizártak az MSZP-ből, mert a 2016-os népszavazás előtt a Fidesz álláspontja mellett kampányolt. A másik három tartózkodó a Fidesz kerületi frakciójából lépett ki két évvel ezelőtt, azóta már a pártból is kizárták őket. Egyikük, Victorné Kovács Judit alpolgármester, hétfőn, a költségvetést bemutató sajtótájékoztatón vett részt Németh Angéla polgármester társaságában, ahol nem jelezte, hogy a városvezetés tagjaként nem fogja megszavazni a tervezetet. Egy másik volt fideszes tartózkodó képviselő, Merk Péter, a költségvetés szakbizottsági szavazásán még igennel voksolt.

Németh Angéla
Fotó: Facebook

A vita során a Fidesz bírálta a polgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként nem szavazta meg Budapest költségvetését, amely 131 milliárd forintos hiánnyal és jelentős hitelfelvétellel kalkulál. A XV. kerületi büdzsét többlettel tervezték.

A miniszterelnöki levélpapíron leváltott korábbi fideszes választókerületi elnök utóda, Pintér Gábor, aki 2017-ig alpolgármester volt, késő esti Facebook-posztjában azzal vádolta a polgármestert, hogy felújításokat és fejlesztéseket nem tervezett, de a saját jutalmának összegét beépítette a kiadások közé. A költségvetés valóban tartalmazza – a kerület korábbi fideszes vezetésű időszakához hasonlóan – a lehetséges jutalom összegét, ami néhány millió forint a közel 25 milliárd forintos költségvetésben. A polgármesternek és a két alpolgármesternek megítélhető jutalom beépítése azonban azzal a megkötéssel együtt érvényes, hogy a kiosztása nem automatikus, a későbbiekben külön szavazni kell róla.

A most el nem fogadott költségvetés egyébként a béremelésen kívül, egyebek mellett, szennyvízcsatornával és sportcélokkal összefüggő nagyberuházásokat, út- és járdafelújításokat, valamint szociális és egészségügyi kiadásokat foglal magában.

A költségvetésről várhatóan újra szavazni fognak, mert a törvényi előírásnak megfelelően legkésőbb március 18-ig el kell fogadni a folyó évre vonatkozó szabályozást. Ennek hiányában a Belügyminisztérium április 1-jétől felfüggeszti az önkormányzatnak járó központi költségvetési támogatások folyósítását. A testületi ülésen résztvevő és megszólaló kerületi intézményvezetők elsősorban emiatt kérték a képviselőket, hogy találjanak megoldást, legyen költségvetés. Fennáll továbbá a kormányhivatal vezetőjének aktuspótló joga, ami azt jelenti, hogy a kormányhivatal alkothatja meg a költségvetést, ezt a képviselőtestület nem is módosíthatja.

A fideszes és volt fideszes képviselők ellenszavazata, illetve tartózkodása tehát lényegében ahhoz vezethet, hogy az őszi választásig az ellenzéki vezetésű kerületben veszélybe kerülhet az intézmények gazdálkodása, és súlyosan korlátozhatják az önkormányzatiságot. 

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.