„Vereségnek értékelem a döntést, Lovász László beadta a derekát”

2019. március 8., 20:31

Szerző: Bíró Veronika

– Nem tudom, mit gondoljak, ez rosszabb, mint amire számítottam – kommentálta Kálmán C. György, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa portálunknak azt, hogy szándéknyilatkozatot írt alá Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A mai megállapodás értelmében ugyanis az MTA kutatóhálózatát egyben tartva ugyan, de leválasztják az intézményről. A további működési forma részleteit a következő hetekben dolgozzák ki.

– Őszintén érdekelne, hogy akkor mi a fenére jó az akadémia? Mire jók az osztályok? Mire jó a közgyűlés? Csak az akadémikusok fizetésével foglalkozhatnak?

– firtatta, hozzátéve, azt remélte, hogy az akadémia valamilyen módon győztesen kerül ki a tárgyalásokból, de úgy látja, az MTA elnöke beadta a derekát. A kutató szerint ezzel értelmét veszíti az MTA, és az pusztán tudósok gyülekezetévé válik. Álláspontja szerint az MTA lényegét ugyanis nem az akadémikusok adják, hanem a kutatóhálózat. A kutatók hozzák az eredményeket és művelik aktívan a tudományt.

Fotó: Wikipédia

A szándéknyilatkozat rögzíti, hogy az új működés belső strukturális változtatásairól egy új irányító testület dönt majd, amelybe az MTA és a kormány paritásos alapon küld képviselőket, a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. Kálmán C. György elmondása szerint ez is megijesztette a kutatókat, mivel a politika eddig csak olyan szinten szólt bele az MTA munkájába, hogy a parlament jóváhagyta a költségvetést és a beszámolót.

– Most valószínűleg azt jelenti a paritás, hogy a politika sokkal nagyobb súllyal szerepel majd az irányításban

– jegyezte meg a kutató.  Szerinte ellentmondás van abban, hogy a testület paritásos alapon működik, illetve hogy a tudományos közösség többséget kap benne. – A fene tudja, hogy mit értsünk politikán. A gazdálkodásra ügyel, vagy másra is? Ha politikai beleszólás van, akkor senki nem lehet biztonságban – vélte Kálmán C. György. Elmondása szerint az MTA munkatársai ettől ijedtek meg igazán, illetve remélték, hogy nem választják le a kutatóintézeteket az intézményről.

– A döntést vereségnek értékelem, úgy, hogy az MTA elnöke beadta a derekát. Persze, ki kell várni a végét, de nem látom át, miért döntött így

– jelezte.

Korábban az MTA Elnöksége határozottan kijelentette, hogy nem megy bele olyan megoldásba, hogy leválasszák az MTA-ról az intézeteket. Palkovics László ugyanis február elején megüzente az akadémiának, hogy az intézetek egy részét elcsatolja, egy részét megszünteti, az MTA pedig megmarad köztestületnek. Egy újabb minisztériumi tervezet szerint pedig egy vagyonkezelő alapítványba szervezték volna ki a kutatóintézeteket és az MTA vagyonát, de később a nonprofit kft. is felmerült működési formaként. A működési forma még nem világos, ezt dolgozzák ki a következő hetekben, illetve az MTA Közgyűlésének is jóvá kell hagynia a javaslatot. Annyi látszik most, hogy az intézetek egyben maradnak ugyan, de az MTA elveszítette őket.