Véletlenül épp ott vannak a polgármester földjei, ahol ipari park épül, ha már így alakult, nagyot kaszál rajta

2019. február 18., 09:56

Szerző:

A meglévő kettő mellett egy harmadik ipari park is lesz Szigetszentmiklóson. A beruházással a fideszes polgármester, Szabó József is családja is jól jár, mivel neki, feleségének és nővérének épp ott vannak földjei, ahol az ipari park épül – írja a 24.hu.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Múlt héten a Magyar Narancs számolt be elsőként az ügyről. Eszerint az M0 lehajtója övezte földeken mintegy 35 hektáron ipari park létesül. Ez azért is jó hír a polgármesternek, mert a föld megművelve harmadannyi hasznot hoz, mint építési területnek átminősítve.

Szántóként Szigetszentmiklóson négyzetmétere 2-3 ezer forintot ér, ám ha gazdasági területről van szó – például úgy, hogy átminősítik a telket –, akár 8-20 ezer forintot is ér fekvéstől függően. A szigetszentmiklósi képviselő-testület át is minősítette a maradék a szántókat a szektorban, köztük a polgármester földjeit is.

Az ipari park fejlesztése 2017 májusában kezdődött, maga a polgármester terjesztette be a területre vonatkozó szabályozási terv elkészítéséről szóló javaslatot.

A 24.hu szerint a projekt összesen 50 hektárt érint, ebből 16 hektár az Auchané. Hogy a fennmaradó 34 hektárból pontosan mennyi a polgármester és közeli hozzátartozóinak érdekeltsége, azt Szabó József nem árulta el. A portál által lekért földhivatali tulajdoni lapok alapján mindenesetre jelentősnek tűnik az érintettség, amelyet maga a polgármester is elismert egy tavalyi képviselő-testületi ülésen, ezért vett részt a szavazásban.

A portál véletlenszerűen lekérdezte 10 telek adatait abból a 36-ból, amelyekre kiterjed az önkormányzat és a fejlesztő cégek közötti szerződés. Minden második teleknél kizárólagos vagy résztulajdonosként találták Szabó Józsefet, feleségét, illetve nővérét.