Végre egy jó hír ezekben a nehéz időkben: egy sor állami vezető kaphat sok százezres fizetésemelést

Bár a kormány szerint a tanári fizetésemelésekre csak az uniós források bevonásával van pénz, ez az állami vezetők esetében valamiért már nincs így. Matolcsy György fizetésemelése miatt egy sor állami vezető kaphat jóval magasabb fizetést.

2022. november 10., 06:53

Szerző:

Egy sor állami intézmény vezetőjének nőni fog a fizetése, ha megemelik Matolcsy György jelenleg bruttó ötmillió forintos havi illetményét. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a jegybanktörvény módosításáról ugyan csak a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el, mely nem áll meg az MNB falain belül – írja a 24.hu.

Több állami szerv vezetőjének a díjazását ugyanis a jegybankelnök béréhez kötik a jogszabályok, ezáltal a lap számítása szerint legalább két tucat, a jegybankon kívüli állami vezető örülhet még:

  • a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke, elnökhelyettesei és főtitkára, valamint a Versenytanács tagjai,
  • a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és elnökhelyettese,
  • a Közbeszerzési Hatóság elnök és főtitkára,
  • a Nemzeti Média és Hírközlő Hatóság (NMHH) elnöke, elnökhelyettese, főigazgatója és főigazgató-helyettese,
  • a Médiatanács tagjai és a most felálló Integritás Hatóság elnöke és helyettesei.

Ezen intézmények vezetőinek illetményét az MNB-elnök bérének 80 százalékában határozták meg, azaz jelenleg havi 4 millió forintot keresnek, ami jövőre így 800 ezer forinttal emelkedhet. A pénzügyi tárca javaslata szerint ugyanis Matolcsy György fizetése felzárkózik az Állami Számvevőszék elnökének béréhez, amely az idén megelőzte a korábban az állami szférában legmagasabbnak számító MNB-elnöki fizetést is.

A Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és az Integritási Hatóság elnökének illetménye bruttó 4,8 millió forintra nőhet.

Az elnökhelyettesek jelenleg 3,6 millió forintot keresnek, de jövőre bruttó 4,3 millióra emelkedhet a fizetésük az indítvány nyomán. Az egyes hivatalok irányításáért felelős főtitkárok, illetve főigazgatók bére pedig 3 millió forintról 3,6 millióra ugorhat, ahogyan a Közbeszerzési Döntőbizottságot vezető elnök díjazása is. A Versenytanács tagjainak bére 500 ezer forinttal nőhet, 2,5 millióról 3 millióra, a Médiatanács tagjai pedig 2 millió forint helyett 2,4 milliós havi tiszteletdíjat vehetnek majd fel.

A pénzügyi tárca a törvényjavaslatában nem indokolta külön az MNB-elnök illetményemelését, csak annyit szögezett le, hogy azt a számvevőszéki elnök keresetével egyezően állapítják meg – írja a lap.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen 2022. május 7-én. MTI/Soós Lajos)

17:41

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.