Végleg elzárhatják a pesti alsó rakpart belvárosi szakaszát az autósok elől

Hivatalos bejelentés egyelőre még nincs, de akár már jövőre megvalósulhat az autómentesítés a pesti alsó rakpart egy bizonyos szakaszán. 

2022. április 14., 07:04

Szerző:

Örökre átadná a fővárosi önkormányzat a gyalogosoknak a pesti alsó rakpart belvárosi szakaszát, onnan teljesen kitiltanák az autókat – mondta Karácsony Gergely Telexnek adott interjújában. A lap további megkeresésére Balogh Samu, a főpolgármester közlekedésfejlesztésekkel is foglalkozó kabinetfőnöke elmondta, a tervezés folyamatban van, és már össze is ült az önkormányzat civil munkacsoportja a részletek megtárgyalása végett. 

„A pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz”

– mondta Balogh.

Karácsony Gergely programjában eddig is szerepelt a pesti alsó rakpart fokozatos autómentesítése, de a választási kampány és a téma érzékenysége miatt idáig várni akart az intézkedés nyilvánosságra hozatalával. Hivatalos bejelentés még nincs az ügyben, azonban Balogh Samu már elárulta, hogy elindultak a folyamatok a rakpart autómentesítésére - összeült már például az önkormányzat civil munkacsoportja, amibe a zöld és civil szervezetek mellett az Autóklub szakembereit is meghívták. A projektbe az érintett kerületi önkormányzatok is beleszólhatnak.

(Kiemelt képünk: Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton, előtérben motoros rendőrök 2020. május 16-án. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Az ukrán-magyar határszakaszon 5912 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4331-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.