Védett területté nyilvánították az Óbudai-sziget egyes részeit

A döntésről Karácsony Gergely számolt be.

2021. december 16., 10:17

Szerző:

„Szerdán megszavaztuk: a fővárosi közgyűlés védett természeti területté nyilvánította a Szalamandra-völgyet és az Óbudai-sziget egyes részeit” – jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 

A fővros vezetője szerint a II. kerületi Budaliget városrészben található Szalamandra-völgy megóvására azért volt szükség, hogy megakadályozzák a beépítésektől a Budai-hegységek utolsó megmaradt területét, ahol még megtalálható a foltos szalamandra. Az Óbudai-sziget ártéri erdejének védetté nyilvánítását a WWF Magyarország másik 15 civilszervezettel együtt kezdeményezte.

Karácsony szerint Óbuda síkvidéki nagy része mára beépítésre került, az egykori élővilág pedig csak nagyon kevés helyen maradt fent. A Duna és a közvetlenül hozzá csatlakozó ártéri galériaerdő összességében az egyik legértékesebb élőhely együttest alkotja Budapesten, különlegességét tovább növeli természetes partvonala, ami ma már ritkaság a fővárosi Duna szakaszon. Végül úgy zárta bejelentését, hogy a jövő zöld lesz vagy nem lesz!

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.