Védett területté nyilvánították az Óbudai-sziget egyes részeit

A döntésről Karácsony Gergely számolt be.

2021. december 16., 10:17

Szerző:

„Szerdán megszavaztuk: a fővárosi közgyűlés védett természeti területté nyilvánította a Szalamandra-völgyet és az Óbudai-sziget egyes részeit” – jelentette be közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 

A fővros vezetője szerint a II. kerületi Budaliget városrészben található Szalamandra-völgy megóvására azért volt szükség, hogy megakadályozzák a beépítésektől a Budai-hegységek utolsó megmaradt területét, ahol még megtalálható a foltos szalamandra. Az Óbudai-sziget ártéri erdejének védetté nyilvánítását a WWF Magyarország másik 15 civilszervezettel együtt kezdeményezte.

Karácsony szerint Óbuda síkvidéki nagy része mára beépítésre került, az egykori élővilág pedig csak nagyon kevés helyen maradt fent. A Duna és a közvetlenül hozzá csatlakozó ártéri galériaerdő összességében az egyik legértékesebb élőhely együttest alkotja Budapesten, különlegességét tovább növeli természetes partvonala, ami ma már ritkaság a fővárosi Duna szakaszon. Végül úgy zárta bejelentését, hogy a jövő zöld lesz vagy nem lesz!

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.